Istrabenz prodaja hotele Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna in Neptun. Njihova vrednost je okoli 60 milijonov evrov. Zadnjo besedo pri prodaji bo imela Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je največji upnik Istrabenza.

Največje presenečenje je po navedbah Siola ponudba SDH. Država namreč želi, kot to predvideva strategija razvoja slovenskega turizma, upravljanje turističnih družb v državni lasti združiti pod eno streho. Na vprašanje, zakaj sta SDH in Sava oddala ločeni ponudbi za Istrabenzove hotele, Siol ni dobil odgovora.

V SDH so sicer za STA poleti povedali, da čakajo rezultate finančne analize za izbrane turistične družbe v državni lasti, ki jo izvaja podjetje Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba. Ko bodo ti znani, naj bi holding odločil o nadaljnjih korakih. »Oblikovanje sklada za prestrukturiranje teh podjetij in/ali nacionalnega turističnega holdinga je le ena od možnosti,« so dejali takrat.

Minister Počivalšek pa je poleti za TV Slovenija dejal, da verjame, da SDH in DUTB »polno delata v smeri realizacije strategije«.

Kostić se zanima tudi za Hotele Bernardin

Kostić naj bi se sicer vmešaval tudi v prevzem Hotelov Bernardin. Sava ima v lasti 38 odstotkov delnic Hotelov Bernardin, objavila pa je tudi že ponudbo za prevzem družbe, pri katerem deluje usklajeno s preostalimi državnimi lastniki: DUTB, Zavarovalnico Triglav in Kadom. DUTB ima v lasti približno 35 odstotkov delnic, Zavarovalnica Triglav dobre tri odstotke delnic, Kad pa še manjši delež.

Skupaj jim do 90-odstotnega praga, ki omogoča iztisnitev preostalih delničarjev, manjka še približno 14 odstotkov delnic, ugotavlja Siol. Kostić pa naj bi stal v ozadju cenovno višje ponudbe, ki so jo v zadnjih dneh dobili nekateri mali delničarji Hotelov Bernardin. Z več kot 10-odstotnim paketom delnic bi lahko Kostić blokiral pripojitev Hotelov Bernardin k Savi.

Ob tem naj bi bila DUTB svoje delnice Hotelov Bernardin pripravljena prodati s terminskim poslom, po katerem bi kupnino od Save dobila najpozneje v treh letih. A sklenitev tega posla pogojuje s poroštvom lastnikov Save, ki ga pa SDH očitno noče dati, še navaja Siol.