Hiša, ki jo je zgradil Jack (Lars Von Trier, 2018)

Ni presenečenje, da je novi film danskega vraga Larsa von Trierja spet razdelil javnost in kritike. Eni so ga raztrgali, drugi režiserja opisujejo kot genija, tretji zapuščajo dvorane, nihče pa ob filmu o serijskem morilcu Jacku, postavljenem v 70. leta prejšnjega stoletja, ne ostaja hladen. Von Trier je v filmu, v katerem glavno vlogo igra Matt Dillon, poleg njega pa še Uma Thurman, Bruno Ganz in drugi, doziral toliko težko prebavljivega nasilja, da ni samo prepovedan za mlajše od 15 let, ampak ga bodo težko prebavili tudi tisti, ki so od filmske umetnosti vajeni že vsega.

Bombardiranje (Xiao Feng, 2018)

Sodelovanje Američanov in Kitajcev, ki pomaga k večjemu globalnemu izkupičku filmov, se nadaljuje tudi v novem »akcionerju« z Bruceom Willisom v glavni vlogi. Bombardiranje je »vojna epopeja«, v kateri Willis kot ameriški polkovnik ob začetku druge svetovne vojne za boje proti japonskim zračnim silam izuri pet Kitajcev, med katerimi ima vodilno vlogo kitajski zvezdnik Ye Liu. Gre za drugi najdražji kitajski film v zadnjih desetih letih, ki v stranski vlogi gosti oskarjevca Adriena Brodyja, a mu to ne pomaga, da bi ga kot povprečnega sprejeli vsaj gledalci, medtem ko je za kritike tako in tako odvečen.

Magične živali: Grindelwaldova hudodelstva (David Yates, 2018)

Magične živali, s katerimi pisateljica J. K. Rowling nadaljuje čarovnije, ki jih je začela s Harryjem Potterjem, so dobile nadaljevanje tam, kjer se je končal prvi film. Dobri čarovniki so s pomočjo mladega in talentiranega Salamanderja Scamandra ulovili zlobnega Gridelwalda, vendar pa ta uide, tako da ga morajo loviti še enkrat. Paša za oči, ki na filmskem platnu z obilico domišljije in posebnih učinkov pričara svet čaranja, je sprostitev, kakršni se je vedno lepo predati, korektni pa sta tudi režija in igra (Eddie Redmayne, Johnny Depp, Jude Law, Zoë Kravitz…).

Suspiria (Luca Guadagnino, 2018)

Režiser Luca Guadagnino se je lani proslavil s tankočutno dramo Pokliči me po svojem imenu, na letošnjem Liffu pa lahko še ujamete njegovo interpretacijo kultne Suspirie italijanskega filmarja Daria Argenta iz leta 1977. V odličnem remaku, ki je prestavljen v Berlin, v glavnih vlogah navdušita Dakota Johnson (Susie Bannion) in Tilda Swinton (Madame Blanc). Nova izvedba kultnice se ne ukvarja z vprašanjem, ali plesno akademijo res vodijo čarovnice, odgovor je podan zelo hitro, pač pa je osnovni zgodbi dodan zanimiv zgodovinski in družbeni kontekst.

Grinch (Yarrow Cheney in Scott Mosier, 2018)

Produkcijska hiša Illumination, ustvarjalci uspešnic Jaz, baraba, Minioni in Zapoj, je pohitela s praznično tematizirano družinsko animiranko. Klasična zgodba ameriškega otroškega pisatelja Dr. Seussa o Grinchu, ki je ukradel božič, je v tokratni izvedbi vsebinsko nekoliko prirejena, glasove pa so med drugimi posodili Benedict Cumberbatch, Cameron Seely, Rashida Jones in kot pripovedovalec ameriški pevec Pharrell Williams. Za slovensko sinhronizirano verzijo je vlogo zelene nadloge prevzel komik Goran Hrvaćanin.