Skoraj neverjetno je, da plastiko doma po uporabi zavržemo, čeprav bi jo lahko spremenili v uporabne predmete. Za to bi potrebovali manjše hišne reciklažne naprave, ki bi nadomestile tiste večje – nedostopne širši javnosti v proizvodnih dvoranah.

Ideja o samoproizvodnji materiala

Na razstavi Pečeno pohištvo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, ki jo bodo odprli danes ob 19. uri, na ogled pa bo do 24. februarja, se predstavljajo eksperimenti z odpadno plastiko – različni vzorci pečenih plošč, nastalih v opekaču, in primeri njihove uporabe. Pečeno pohištvo je ideja o samoproizvodnji materiala, iz katerega bi lahko na standardni način izdelovali pohištvo. Avtorici razstave, oblikovalki Nuša Jelenec in Nina Mršnik, že nekaj časa delata z ogromnim opekačem, ki jima omogoča topljenje HDPE-plastike v plošče, primerne za izdelavo končnih izdelkov.

Primer dobre prakse

Projekt Pečeno pohištvo proces predelave iz oddaljenih in ljudem nevidnih proizvodnih objektov prenaša v manjši, »naredi si sam« obseg ter ga tako približa posamezniku. S pomočjo doma narejenega opekača večjih dimenzij je mogoče odpadne kosmiče plastike pretopiti in spremeniti v polizdelek – plastično ploščo, ki služi kot osnova za izdelavo pohištva. Projekt je bil uvrščen med spremljevalne projekte 25. bienala oblikovanja BIO 25, v začetku leta pa je bil predstavljen kot primer dobre prakse na posebni razstavi v okviru letošnje mednarodne konference Circular Change.