Zaradi upoštevanja zahtev Zavoda za kulturno dediščino je arhitektka ohranila vse odprtine, kar nam pusti zelo malo stene za postavitev postelje in hkrati malo večje omare, rada bi imela tudi eno zofo za branje. Ena varianta, ki smo jo skupaj z arhitektko zarisali, je v projektu. Tako, da na hrbtišču postelje postavimo neke vrste špansko steno ali leseno visoko hrbtišče … Vendar nisva prepričana, da želiva spati sredi sobe in se nama zdaj ta ideja ne zdi več sprejemljiva. Ležišče naj bi bilo klasično zakonsko 200/180 cm. Sleme hiše je postavljeno JV–SZ, postavitev ležišča na  JZ stran stene pa ne vem, ali je ravno ugodna za počitek. Ne vem, ali pri vašem delu upoštevate tudi to. V prilogi vam pošiljam tloris in vas prosim za kakšno idejo in rešitev, za kar se vam vnaprej zahvaljujem.  Irma in Aleš Abram, Izola

Odgovor:

Vašo spalnico je možno opremiti na več načinov. Strinjam se z vami, da ni vsem prijetno spati v sredini prostora! Narisala sem vam eno od možnosti umestitve postelje ob steno. Predlagam, da poševno steno za ležiščem izravnate z mavčno ali  pohištveno steno. Stena ima lahko višino samo 1,8 m in ima lahko videz kot drugo pohištvo v prostoru (na primer jesenov furnir …). Tako se poenoteno zlije z ležiščem in nočnimi omaricami. Mavčno steno pa  lahko  prelepite z dekorativnimi tapetami v toplih barvnih odtenkih.

Tako umeščena postelja, sodeč po vašem opisu Z–V, vam omogoča jutranji pozdrav sončnih žarkov in pogled na zunanjo teraso. Seveda na teraso lahko umestite ali pa tam že imate rastline – drevesa, ki vas bodo navdala s pozitivno energijo.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.