V vrtnih centrih in cvetličarnah se največkrat srečamo z vrsto Falenopsis, ki je upodobljena tudi na paleti izdelkov COMPO za nego orhidej. Te niso zahtevne za nego, če le upoštevamo nekaj praktičnih napotkov.

Presajanje za zdravo rast

Presajamo jih vsaki dve leti ter jim s tem zagotovimo odlično podlago za zdravo rast in bujno cvetenje. Najboljši čas je takrat, ko na rastlinah že vidimo nove stebelne ali koreninske poganjke. Že cvetoče rastline pa presajamo le v nujnem primeru. Plastični lonec rahlo pregnetemo, da ločimo korenine od zemlje. Korenine očistimo in z njih odstranimo staro zemljo. Odrežemo vse stare, posušene ali gnile korenine.

Izberemo lonec, ki bo dovolj velik za nova 1–2 koreninska poganjka. Z zemljo COMPO za orhideje najprej napolnimo le polovico lonca, previdno vstavimo korenine in prazne prostore med njimi zapolnimo s preostalim substratom. Po potrebi posodo večkrat rahlo pretresemo in s tem substrat enakomerno razporedimo po posodi. Izberimo okrasni lonec za orhideje, ki ima v notranjosti stopnico za odtekanje vode.

Zalivanje s postano vodo

Orhideje zalivamo z »mehko vodo«, denimo z deževnico ali s postano vodo. Temperatura vode naj bo enaka temperaturi zraka. Orhideje bolje prenesejo manj kot več vode in se po krajšem sušnem obdobju hitro regenerirajo. Velja pravilo, naj bo koreninska gruda popolnoma suha, preden rastlino ponovno zalijete. Pazite, da voda ne zaide v stičišča listov in se s tem izognite nastanku plesni.

Tropske lepotice potrebujejo reden dovod hranilnih snovi. Gnojite jih z nežnim in potrebam orhidej prilagojenim gnojilom za orhideje COMPO ali z gnojilnimi palčkami COMPO za orhideje. Regeneracijsko gnojilo COMPO za orhideje bo oslabljene rastline ponovno pripravilo do cvetenja. Ker imajo orhideje rade visoko zračno vlažnost, njihove liste globinsko navlažite s pršilom nega za liste orhidej COMPO. Poleg vlaženja to preprečuje nabiranje vodnega kamna, priporočljiv pa je za vlaženje listov vseh sobnih rastlin, še posebno v zimskem času, ko notranje prostore ogrevamo.

Na toplem in svetlem mestu

Poleg pravilne nege je treba izbrati tudi pravo mesto, kamor orhideje postavimo. Izberemo toplo in svetlo mesto brez neposredne sončne svetlobe, zato lepo uspevajo na okenskih policah z lego na vzhod ali sever.

Vir: priloga Nika