Ali je moj otrok dovolj star za svoj mobilni telefon, je dilema, pred katero je prej ali slej postavljen vsak od staršev. Z namenom pomagati staršem je nastal projekt Moja prva pogodba, ki je namenjen ozaveščanju o zdravi, odgovorni, uravnoteženi, varni, poučni in konstruktivni uporabi mobilnih naprav ter informiranju in pomoči staršem pri vzgoji otrok v digitalnem svetu. »Projekt smo skupaj z organizacijo Logout prvič predstavili že leta 2016. Odziv je bil izjemen, zato smo se odločili, da aktivnosti letos ponovimo,« pravi Nataša Osolnik iz Telekoma Slovenije.

Koristen učni pripomoček

Projekt Moja prva pogodba, ki na zelo neposreden način spodbuja starše in otroke k pogovoru o mobilnem telefonu, je nastal na pobudo organizacije Logout, kjer so menili, da bodo preventivna sporočila starše najučinkovitejše dosegla ob nakupu naprav. »Do ideje za zasnovo projekta smo prišli, potem ko smo opazili, da starši in sorodniki otrokom nekritično in brez razmisleka kupujejo različne naprave,« pravi Petra Belina iz Logouta.

»Pri odločitvi, kdaj otroku oziroma mladostniku kupiti prvi mobilni telefon, je pomembnih več dejavnikov, predvsem pa je na starših, da ocenijo, kdaj je otrok za to dovolj zrel. Pri tem morajo vedeti, zakaj bo otrok mobilni telefon potreboval, saj ga kupiti samo zato, ker si ga želi ali želi z njim zapolniti svoj čas, ni najbolj smiselno. Je pa načeloma smiselno, da ga otrok dobi, ko začne sam hoditi iz šole ali na interesne dejavnosti,« razlaga Osolnikova in dodaja, da je mobilni telefon prav tako lahko koristen učni pripomoček in način spoznavanja novih tehnologij. »Na splošno otrok nekje do devetega leta starosti svojega mobilnega telefona ne potrebuje, lahko pa mu starši že dovolijo občasno uporabo svojega pod nadzorom.«

Ker je mobilni telefon naprava, opozarja Belinova iz Logouta, na katero se da naložiti praktično vse, moramo biti starši še posebno previdni pri izbiri ustreznih vsebin. »Enostavno pravilo je, da vsako aplikacijo, ki si jo želi otrok, tudi sami preizkusimo in ugotovimo, ali služi svojemu namenu. Upoštevati je treba tudi starostno omejitev.« Varnost na spletu mora biti ena od prioritet, zato v Logoutu priporočajo, da se ob nakupu na telefon naloži enostavna aplikacija za starševski nadzor in pozneje samokontrolo. Otroku je treba razložiti tudi osnove varnosti in zasebnosti. Skupaj z vami naj zaščiti svoj telefon z varnostnimi gesli, svoje telefonske številke in številke drugih pa brez privolitve ne deli naprej. Belinova dodaja, da je tudi pozneje v višjih razredih priporočljivo spremljati otrokove aktivnosti na telefonu.

»Staršem svetujemo, naj se, ko se začnejo odločati o tem, ali otroku kupiti mobilni telefon ali ne, z otrokom najprej pogovorijo o tem, zakaj ga potrebuje, in ali ve, kje mobilni telefon ni primerno uporabljati,« pravi Osolnikova. Prav tako naj se z otrokom dogovorijo o porabi in vnaprej opredelijo mesečni strošek ter to, kaj se zgodi v primeru, da dogovorjeni znesek presežejo, mobilni telefon uničijo ali izgubijo. Vse to in še več se starši in otrok oziroma mladostnik dogovorijo v pogodbi.

Izbira telefona odvisna tudi od otrokovih potreb

Starši se ob nakupu prvega mobilnega telefona za svojega otroka sprašujejo, ali je smotrno kupiti pametni telefon ali telefon zgolj z osnovnimi funkcijami. Osolnikova meni, da so pametni mobilni telefoni tisti, ki bodo v prihodnosti še bolj dominirali, zato je smiselno, da otrok že na začetku dobi takšnega, res pa je, da ni nobene potrebe, da je to najnovejši model najbolj priznanih znamk.

»Izbira mobilnega telefona in mobilnega paketa je odvisna tudi od starosti otrok in njegovih potreb. Tako so najstniki, ki se radi izražajo s fotografijo, veseli mobilnega telefona, ki ima kakovostno kamero, spet drugim je najpomembneje, da imajo odličen zvok za glasbo,« razlaga Osolnikova in dodaja, da se starši pri nakupu sprašujejo tudi o tem, ali izbrati naročniški ali prednaročniški paket. »Pri prvem mobilnem telefonu se večinoma odločajo za predplačniške mobilne storitve, saj imajo na tak način najučinkovitejši pregled nad tekočo porabo in stanjem na računu.«