Slovenska nogometna reprezentanca je pred začetkom lige narodov kot nosilka skupine veljala za udarnega favorita za osvojitev prvega mesta, a se je pred zaključkom skupinskega dela tekmovanja znašla tik pred nečastnim izpadom v najnižji razred evropskega nogometa. Izbrana vrsta bo v močno zdesetkani postavi reševala ugled proti Norveški in Bolgariji, ki se z devetimi točkami krčevito borita za zmago v skupini.

Zanimanje slovenskih medijev pred sklepnim dejanjem lige narodov je tako skromno, da sta bila na današnjem treningu na Brdu pri Kranju prisotna le dva poročevalca. Čeprav je javnost razočarana nad podobo državne selekcije, se na jutrišnji tekmi z Norveško v Stožicah obeta rekorden obisk v tem koledarskem letu, saj je nogometna zveza med plejado klubov po vsej državi razdelila na tisoče brezplačnih vstopnic. Navijači bodo na igrišču videli najmanj izkušeno slovensko zasedbo zadnjih let, saj bodo zaradi bojkota, zaključka kariere, kazni in poškodb manjkali skorajda vsi nosilci igre. Izvidi magnetne resonance so potrdili, da reprezentanci ob zaključku lige narodov ne bo pomagal niti Bojan Jokić, ki je požel pohvale za kapetansko držo, saj je kljub poškodbi prispel na zdravniški pregled v reprezentančno bazo.

Vršilec dolžnosti selektorja Igor Benedejčič je že napovedal, da bo kapetanski trak ob odsotnosti Bojana Jokića in kaznovanega Josipa Iličića prevzel igralec z največ nastopi. V resni igri za kapetana se je tako znašel Rene Krhin, a se je v zadnjem hipu izgovoril na poškodbo kolena. Na pregledu reprezentančne zdravniške službe ga ni bilo, je pa na družbenem omrežju medtem objavil fotografijo, na kateri ni nobenih sledi, da bi ga mučila poškodba. Vloga kapetana se tako obeta Benjaminu Verbiču, ki bo glede na selektorjeve zamisli na treningih z devetnajstimi nastopi najizkušenejši slovenski nogometaš. »Če bo kapetanski trak pristal na moji roki, bom doživel veliko čast. Reprezentanca je nekaj najboljšega, kar se lahko zgodi vsakemu igralcu. Do zdaj smo igrali pod pričakovanji, a se ne predajamo. Upali bomo do zadnjega,« razmišlja Benjamin Verbič, ki blesti v dresu Dinama iz Kijeva.

Začasni selektor Benedejčič vodi treninge veliko bolj glasno in energično kot predhodnika Srečko Katanec in Tomaž Kavčič skupaj. »Hočem vas slišati med igro. Morate sodelovati med seboj in pravočasno reagirati,« je Igor Benedejčič na ves glas spodbujal igralce, da se ga je razločno slišalo v zadnjo vrsto klopi, ki so postavljene ob igriščih nacionalnega centra na Brdu pri Kranju. Benedejčič je za javnost odprl uvodnih petnajst minut treninga, na katerem je udarna postava vadila predvsem simulacijo obrambnih nalog z visokim pritiskom na rezerviste. Ker se Norvežani na igrišču obnašajo kot pravi vikingi, so bili slovenski igralci že na treningu tako bojevito razpoloženi, da je v ostrih naletih pokalo ob medsebojnih trkih.

Čeprav Vid Belec kot edini od treh reprezentančnih vratarjev sploh ne nastopa za klub, se mu znova obeta številka ena. Benedejčič je na zadnjih dveh treningih iskal različne kombinacije in najbolj premešal branilske vrste. Na položaju štoperjev je nazadnje uigraval Nemanjo Mitrovića in Aljaža Struno, na bočnih položajih pa Nejca Skubica in Andraža Struno. Reneja Krhina in Kevina Kampla bosta očitno zamenjala Amir Dervišević in Rajko Rotman, pred edinim napadalcem Andražem Šporarjem pa se priložnost obeta Benjaminu Verbiču, Mihi Zajcu in Domnu Črnigoju.