»V Eko resortu ne bomo ničesar rušili. Vsi objekti so mobilni, v sosednji Avstriji pa imam še vedno rezervno lokacijo, na katero ga lahko kadar koli preselim. Tudi to bi bila svetovna senzacija, da bi Veliko planino preselili v Avstrijo,« je v značilno pompoznem slogu komentiral najnovejše inšpekcijske odločbe in zahteve za odstranitev objektov brez dovoljenj Matjaž Zorman, lastnik Eko resorta, direktor družbe Palmieri in kamniški županski kandidat SDS.

Zorman je prepričan, da si tudi marsikdo drug težko zamišlja marketing in scenarij, po katerem bi iz države pregnali kompleks, ki spada v družbo 13 svetovnih in sedmih najvidnejših v Evropi. Sicer pa naj bi bil po njegovih besedah v polnem teku postopek sprememb občinskega prostorskega načrta, ki bi morda lahko legalizirali katerega od nelegalno zgrajenih objektov v resortu.

Lovska opazovalnica še stoji

Na občini Kamnik poteka postopkov sprememb vnaprej kajpak ne morejo komentirati. Na ministrstvu za okolje in prostor pa pojasnjujejo, da vodijo v zvezi z gradnjo Eko resorta več inšpekcijskih postopkov. Zgolj na gradbeni inšpekciji trenutno vodijo postopke v povezavi z dvojnim kozolcem, 17 tipskimi hišicami, 9 manjšimi lesenimi objekti na kmetijskem zemljišču in razglednim stolpom – opazovalnico. Slednja naj bi se po Zormanovi oceni že proslavila kot največja lovska opazovalnica na svetu, čeprav v Guinnessovo knjigo rekordov, kot je ob gradnji napovedoval, ni bila vpisana in so se od nje zelo kategorično ogradili tudi lovci.

»Gradbeni inšpektor je po končanem ugotovitvenem postopku prejšnji mesec odredil, da mora investitor gradnjo opazovalnice ustaviti in jo v dveh mesecih odstraniti,« so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor ter dodali, da se je zavezanec znova pritožil. Zato se zdaj z opazovalnico ubada drugostopenjski organ, ki o njeni usodi še ni odločil.

Tudi glampingom ne kaže dobro

Tudi zaradi toplarja so inšpektorji enkrat že odredili rušenje, a je zavezanec sprožil upravni spor. Upravno sodišče je maja letos njegovo tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, gradbeni inšpektor pa je septembra letos odredil odklop iz električnega in vodovodnega omrežja. A lokal v toplarju z izgovorom, da ni priključen na javno omrežje, marveč agregat, še naprej nemoteno deluje, inšpektorji pa so že začeli izvršilni postopek. Prejšnji mesec so tako zavezancu že zagrozili z izvršbo po drugi osebi oziroma da bodo objekt v njegovem imenu odstranili drugi, če za to januarja prihodnje leto ne bo poskrbel sam.

Kar zadeva gradnjo 17 tipskih lesenih hišic, po razveljavitvi drugostopenjskega organa inšpektorji vodijo ponoven dopolnjen inšpekcijski postopek. Za devet manjših lesenih objektov na kmetijskem zemljišču oziroma glampingov pa so konec septembra odredili odstranitev ter investitorju prepovedali izvedbo komunalnih priključkov in njihovo uporabo. Tudi zoper to odločbo se je Zorman pritožil, zato je tudi ta na drugostopenjskem organu, ki o pritožbi še ni odločil.

»Pritožba zoper odločbo inšpektorja ne zadrži njene izvršitve,« so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, a dodali, da samo odločba še ne zadostuje za prisilno odstranitev objekta, saj je treba izdati tudi sklep o dovolitvi izvršbe in zavezancu določiti nov rok, v katerem lahko sam izpolni odrejeno obveznost. Tako se izvršba odločbe po drugi osebi na gradbeni inšpekciji opravi šele, ko pride zadeva na vrsto tudi po prioritetah za razvrščanje izvršilnih postopkov, so povedali na ministrstvu za okolje in prostor.