Praznična razsvetljava bo na Bledu zasvetila konec tega meseca, v teh dneh pa lučke, ki bodo razsvetljevale turistični biser, že nameščajo na svoja mesta. Slovesno jih bodo prižgali v petek, 30. novembra ob 17. uri, potem pa bo na praznično razsvetljenem Bledu nastopila pevka Lea Sirk, so sporočili iz Turizma Bled. »Osrednje dogajanje v letošnjem prazničnem decembru bo na Jezerski promenadi, v Zdraviliškem parku bodo jaslice, Legenda o potopljenem zvonu pa bo na božično popoldne v Grajskem kopališču,« pojasnjuje tamkajšnja predstavnica za odnose z javnostmi Romana Purkart.

Brez ognjemeta

Zimska pravljica ob jezeru, kjer bo na prazničnih stojnicah mogoče kupiti praznična darila in se okrepčati s tipičnimi gorenjskimi jedmi ter pijačo, bo odprta od ponedeljka do četrtka od 15. do 19. ure in od petka do nedelje ter ob praznikih od 11. do 21. ure. Konec tedna, torej od petka do nedelje, ter ob prazničnih dnevih bo potekal zabavni glasbeni program. Ves čas bo odprt tudi poštni urad decembrskih mož, kjer bodo lahko otroci napisali ali narisali pismo s svojimi željami ter ga tudi oddali. Ob sobotah in nedeljah pa bodo pošto obiskali tudi pravljični junaki.

»Letošnjo pravljično podobo bodo popestrila živa drevesa, ki bodo povezovala posamezne točke praznične Jezerske promenade, po praznikih pa bodo drevesa posadili na različnih točkah Bleda oziroma jih podarili občankam in občanom. Gre za še en majhen korak v smeri zelenih prizadevanj razvoja Bleda in povezovanja domačinov s turizmom,« pojasnjuje Purkartova. Direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj pa dodaja, da skoka v novo leto ne bodo popestrili z ognjemetom, saj ta preveč škodljivo vpliva na okolje, na katerega se na Bledu v zadnjem času bolj ozirajo in ga želijo zaščititi.

Stari okrasitvi bodo dodali tudi nekaj nove

Na blejski občini so za letošnjo okrasitev v občinskem proračunu predvideli 50.000 evrov za nameščanje in odstranitev novoletne razsvetljave in drugih okraskov ter nakupe nove opreme. Od tega bo novih nakupov za okoli 20.000 evrov. Program na Jezerski promenadi je vreden okoli 100.000 evrov. Praznično dogajanje bo tako blejsko občino skupaj stalo približno 150.000 evrov, povzema Purkartova.