Roger Federer se po dvajsetih letih teniške kariere ta teden v Londonu bori za svojo stoto turnirsko zmago, ki bi ga vpisala med legende. Toda hkrati se je znašel v središču afere z urniki. Francoski teniški igralec Julien Benneteau je švicarskega tenisača obtožil, da mu na turnirjih prilagajajo urnike nastopov, in sicer tako, da recimo v Avstraliji igra zvečer, ko ni več peklenske vročine. »Na zadnjih dveh turnirjih v Avstraliji je odigral 14 dvobojev. Od tega jih je 13 odigral zvečer. Je že res, da ima zaradi vsega, kar je dosegel, poseben status, toda na nekaterih turnirjih je čas igranja izjemno pomemben, saj spremeni pogoje dvoboja,« se je razhudil Francoz Julien Benneteau. Nato je še dodal, da je slišal, kako je Federerjev agent Tony Godsick zahteval, naj Švicar na ameriškem odprtem prvenstvu ne igra na novem igrišču Luis Armstrong Stadium. In res ni – Federer je vse dvoboje odigral na igrišču Arthur Ashe Stadium.

Na zadnjem turnirju v Avstraliji je na posebne pogoje, ki veljajo za Federerja, namignil tudi Hrvat Marin Čilić, ki je z njim igral finale na osrednjem igrišču, a pod zaprto streho. »Roger je izjemno priljubljen, zato vsak turnir želi, da igra večerne dvoboje. Nisem pa bil zadovoljen, da so na koncu spremenili pravila ter zaprli streho. Naj bodo dosledni in tega ne počnejo le za finale,« je takoj po koncu turnirja v Avstraliji dejal Marin Čilić.

Včasih mu ugodijo, včasih ne

Roger Federer sprva ni želel odgovarjati na obtožbe, da so urniki dvobojev narejeni njemu v prid. Nato pa je vendarle razložil, da včasih njegova ekipa res prosi za določen termin, da pa tudi vodstva turnirjev njega pogosto prosijo, da bi igral v terminih, primernih za televizijske prenose. »Včasih nam ugodijo, včasih ne. Na odprtem prvenstvu Amerike sem prosil, ali lahko igram v ponedeljek zvečer, pa mi denimo niso ugodili. Že dvajset let se srečujem s tem problemom. Včasih mi pomagajo, včasih jaz pomagam njim. Veliko podatkov, ki se navajajo v zadnjem tednu, pa ni resničnih,« je razložil Roger Federer.

Oglasil se je tudi vodja odprtega prvenstva Avstralije Craig Tiley, ki je zatrdil, da ne gre za nikakršno favoriziranje Federerja: »Roger je najboljši igralec svoje generacije, izjemno je priljubljen v Avstraliji. Oboževalci zahtevajo njegovo igranje na osrednjem igrišču in njegove dvoboje seveda želijo prenašati tudi televizije. Verjetno ni direktorja turnirja na svetu, ki ob razporedu dvobojev ne bi upošteval teh dveh dejstev.«

Milijon dolarjev za dvoboj v Savdski Arabiji

Na Federerjevo stran je stopil tudi Novak Đoković, češ da če kdo, potem si prav Švicar zasluži posebno obravnavo: »Ljudje ga hočejo gledati na osrednjem igrišču v najboljših urah.« Dodal je, da je prav Roger Federer magnet tenisa in od njegove priljubljenosti imajo koristi tudi manj znani igralci.

Sicer pa je za teniški škandalček ta teden poskrbel tudi Novak Đoković. Ne le da je med njegovim dvobojem teniška žogica v glavo zadela dekle Cristiana Ronalda, potem ko jo je nogometaš želel zelo nespretno ujeti.

Đoković je tudi z vidnim olajšanjem dejal, da je odpovedan njegov dvoboj z Rafaelom Nadalom v Savdski Arabiji. Za dvoboj bi vsak od igralcev dobil po milijon dolarjev, za obračun pa so se dogovorili že pred letom dni. Tedaj je Roger Federer gladko zavrnil povabilo na ekshibicijo v Savdski Arabiji. Po umoru novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem veleposlaništvu v Turčiji pa sta bila tudi Đoković in Nadal pod pritiskom, naj dvoboj odpovesta. Tako je kot naročena prišla lažja poškodba gležnja Rafaela Nadala, ki je postala izgovor za odpoved.