Ne spuščamo se v diskusijo o gradnji drugega tira Divača–Koper, razen o primerni oskrbi železniške proge z električno energijo za obratovanje. In če ne bo oskrba urejena z izmenično energijo, bomo še naprej imeli visoke in v marsičem nepotrebne stroške. Predvsem pa ne bo omogočeno električno zaviranje in posredno pridobivanje električne energije pri spuščanju vlakov proti Kopru. Lepo je poslušati napovedi o naročanju novih potniških garnitur od Slovenskih železnic, žal pa nikjer niti besedice o zmanjšanju obratovalnih stroškov. Za lažje razumevanje bralcev moramo povedati, da zdaj vlakovno kompozicijo pri masi nad 1500 ton do 1750 ton za prevoz od Kopra do Divače sestavljata običajno dve električni lokomotivi in ena dizelska lokomotiva. Zakaj? Ker pod kraškim robom pri naklonu nad 20 promilov zmanjkuje električne energije in zato v tistem trenutku priskoči na pomoč dizelska lokomotiva.

In to še ni konec zgodbe o električni energiji, vezani na Luko Koper. Delovni inšpektor je zadnji teden naložil Luki Koper mandatno kazen v višini 75.000 evrov zaradi prekoračitve dovoljenega hrupa. Takšno kazen bi lahko naložil inšpektor za vsako nočno delo v Luki Koper, saj se bo hrup ponavljal, dokler Luka Koper ne bo omogočila ladjam pri iztovarjanju ali nalaganju dobave izmenične energije. Ker Luka Koper ne zagotavlja dobave električne energije privezanim ladjam, morajo te uporabljati pomožni dizelski motor za generiranje električne energije v času priveza. Ali je tako tehnično zakrnelost tako težko priznati?

Iz tega sledi, da bi morale Slovenske železnice poskrbeti za uvedbo izmenične energije za svoje obratovanje, in ker Luka Koper le spada med slovensko infrastrukturo, bi tako lahko zagotovili tudi manj hrupne noči v mestu Koper. Res je, da Eles skrbi za dobavo in varno obratovanje, kakor je tudi res, da bi morale Slovenske železnice kot državno podjetje stalno skrbeti za poslovanje s čim manjšimi stroški.

Sicer pa upamo, da bo to pismo prišlo tudi do ministrice za infrastrukturo in bo videla, kakšni problemi vse so skriti v primopredajnem zapisniku z bivšim ministrom.

Božo Dukić, Združenje za energetsko neodvisnost (ZENS)