Pri vsej tej mednarodni borbi takle fiasko, pa se pri tem onih treh veselih decembrskih mož niti ne omenja, čeravno bi njih dejanja z darili tudi – na neki način – sodila v korupcijo, ko si starši, sicer ne vsi, mnogi pa gotovo, kupujejo mir pred tečno mularijo. In tudi obratno. Torej še en mednarodni škandal več. Zatorej se pridružite ideji, ki jo nosi klic Živela korupcija, kajti proti njej se lahko borimo in bojujemo samo – ne boste verjeli – s korupcijo.

Korupcija namreč živi in se razvija ter cveti, dokler je podkupovalcev in podkupljivih malo, kakor pri piramidni igri »keč-d-keš« ali kaj podobnega. Ta mednarodni protikorupcijski dan je povsem enak kiks, kot sta bila projekta »herkules« ali »lukenda«, s katerima so se sodniki lotili zmanjševanja sodnih zaostankov, ali pa ne tako davna ustanovitev »inštituta« za otroško kardiologijo. Imenovanja sama po sebi ne pomenijo nič, potrebna je akcija. Kot je ta, o kateri boste brali v nadaljevanju.

Ne verjamete? Pa si poglejmo nekaj primerčkov. Ko bodo vsi zemljani podkupovali, korupcija enostavno ne bo več smiselna, saj bo delovala podobno kot še en dodatek k storitvi, kot en davek več, z njim pa je tudi tako, da se mu najraje v velikem loku izognemo. In zato, ker s samim imenovanjem tega dne za dan boja proti korupciji nismo dosegli še prav nič, je skrajni čas za kaj novega, svežega. Pojdimo torej prav vsi v akcijo podkupovanja, čemur pa moramo ustvariti ustrezne pogoje. Zdravnika, ki smo mu skrivoma nesli stekleničko viskija in modro kuverto, enostavno ignorirajmo toliko časa, da vas bo moral on podkupiti, da boste sploh prišli k njemu. In podobno tudi advokata, mehanika, učiteljico, duhovnika, profesorja za šoferski izpit in vse ostale.

Ko bomo vsi od največjega siromaka do najhujšega magnata drug drugega podkupovali, to početje nenadoma ne bo imelo nobenega smisla in bo samo od sebe preminilo, pa ne zaradi nekega povsem butastega mednarodnega dneva. Pobralo pa ga bo kakor sneg v maju, ko nam ga ni treba soliti, pa en dva tri skopni. Torej tiste, ki se danes pustijo podkupovati, nekaj časa pustimo pri miru, da bodo oni primorani podkupovati nas. In potem bo mimogrede konec vsega tega korupcijskega stanja.

Jožef Praprotnik, Jesenice