»Jani si je ob objavi prvega vloga rekel: 'Sem fotr, sem kul.' Vsaj misli, da je. Tako je nastalo ime Cool Fotr,« napol v šali, napol zares razloži Teja Perjet. Mnogi vlogarji se, preden se spustijo v neusmiljene spletne vode, zavestno odločijo, na kaj bo osredotočen njihov kanal, kaj želijo z njim doseči in koga nagovarjati. Pri Teji Perjet in Janiju Jugovicu pa se je vse dogajalo precej spontano. »V sklopu podjetja Tejani Kitch'n sva snemala kuharske recepte. Takrat sem se navdušil nad snemanjem in montažo. Želel sem se učiti in napredovati,« pravi Jugovic. »Oba imava milijon idej, ves čas 'morava' nekaj početi. Nisva natančno razmišljala o tem, kaj bova snemala, zato snemava naš vsakdan,« pove Teja.

Danes bi že samo z vloganjem lahko preživljala vso družino, na začetku pa jima tako Tejani Kitch'n kot vloganje nista prinašala zaslužka. S kuharskim podjetjem sta začela služiti po približno petih letih, pri vloganju je trajalo okoli štiri mesece. Po nekaj dobro sprejetih videoposnetkih se je počasi pokazala potreba po boljšem računalniku in fotoaparatu, zato sta začela razmišljati o tem, da bi bilo z vloganjem dobro tudi kaj zaslužiti. A tudi tukaj njuna pot ni šla povsem po običajnih začetniških tirnicah. »Naročniki so naju poklicali sami, od naju je prišla samo pobuda za uporabo sponzorskega avtomobila,« pojasni Perjetova.

»Ker sva že imela podjetje, nisva bila obremenjena s tem, da hočeva z vlogom zaslužiti,« pravi Jugovic. Kot eno od prednosti je izpostavil dejstvo, da se ni nikoli učil marketinga: »Nisem omejen z okviri, zato lahko razmišljam zunaj njih.« Nato se je glasno in smejoč vmešala njegova partnerica: »Raje povej, da se tebi ni treba ukvarjati s papirologijo in računi!«

»Pomembno je, da se biznis da delati tudi, če si tak, kakršen si. Očitno zelo dobro,« izpostavi Perjetova, ki se z okolico nikoli ne obremenjuje, to pa da jasno vedeti tudi sledilcem. »Pomembno se mi zdi, kaj si moja družina, moji prijatelji in najbližji mislijo o meni. Drugo pa me ne zanima,« je odločna rjavolaska.

Skupaj ustvarjata ravnotežje

Perjetova in Jugovic sta se slovenski javnosti približala pred nekaj leti, ko sta nastopila v kuharskem resničnostnem šovu Gostilna išče šefa. Jugovic je poudaril, da je prav takšen šov najboljša šola za nastopanje pred kamero. Tam sta se spoznala in se pred televizijskimi kamerami zaljubila, že takrat pa razdelila občinstvo – nekateri so z veseljem spremljali njuno ljubezensko zgodbo in zanju navijali, drugi pa so se nad vsem skupaj zgražali, saj je Jugovic v tistem času že imel otroka, Perjetova pa fanta. »Niso poznali moje zgodbe v ozadju. Varanje, več neuspešnih umetnih oploditev…« takratno dogajanje komentira Perjetova in dodaja, da dokler ni spoznala Jugovica, česa takšnega ni čutila, danes pa je izjemno vesela, da se je vse skupaj zgodilo. »Takrat sem popolnoma pozabila nase in na to, da že imam fanta,« še pove.

»Ko sva prišla iz Gostilne, nisva hodila na razna druženja, ampak sva takoj začela delati,« pove Jugovic. »Takrat nisva imela za burek, ker sva v podjetje vložila vsa svoja sredstva,« doda Perjetova in pove, da je imela pred odhodom v Gostilno tradicionalno gledano urejeno življenje. Službo, fanta, vse »po pravilih«. »Služba me je že prej utesnjevala, po Gostilni pa sploh. Janijev svet me je neustavljivo privlačil, ker vedno verjame, da bo nekaj uspelo. Jaz sem vedno v skrbeh, kako se bo izšlo, on pa leti. Še vedno je tako, skupaj ustvarjava ravnotežje,« je prepričana rjavolaska.

Kaj pa izpostavljanje otrok?

Tisto, kar je običajno kamen spotike pri tistih, ki so jim posnetki Cool Fotra vse prej kot simpatični, je vključevanje otrok. A za tem početjem je razmislek. »Ti si mama in se odločaš za svojega otroka. Bistvo je, da vzgojim poštene otroke, z vrednotami, ki so zares pomembne,« pove Perjetova. Očitke o tem, da njeni otroci nimajo možnosti izbire glede tega, ali se želijo pojavljati na videoposnetkih ali ne, je zavrnila s primerjavo s krstom: »A zdaj bo pa kristjan, ker je pač to tvoje prepričanje?« Meni, da tovrstno snemanje ni nič grozno nenavadnega in da gre za nekaj, s čimer bodo otroci odrasli. Poudarila je, da če otroci pokažejo ali rečejo, da nočejo biti posneti, niso. »Otroci so na prvem mestu,« zatrdi in doda, da bo otrokom vedno na voljo kot prijateljica in zaupnica ter da se bodo s težavami srečevali skupaj z njo. »Mislim, da je treba razbiti te tabuje o snemanju. Kaj delamo takega? Jaz in Jani sva otrokom na razpolago ves čas, veliko več časa smo skupaj, kot bi bili, če bi bila v službi do 18. ure in z otroki preživela samo eno uro na dan. Spoznajo veliko novosti, dobijo ogromno igrač,« pove Perjetova, ki zaradi vsega naštetega v vloganju vidi veliko več prednosti kot slabosti.

»Na živce mi gredo blogerke, ki po rojstvu otroka objavljajo fotografije, ob katere pripišejo, da so v blaženem stanju. Ne, nisi! Če si, si čudna!« je odločno povedala mama dveh majhnih otrok. Ko dobiš otroka, ti namreč ni dano, da bi z njim kar znal ravnati. »Grozno je!« pravi in nadaljuje. »Jaz sem bila po rojstvu Sie prestrašena, sprva si nisem upala biti sama z njo. In takšne stvari je treba pokazati, da se ljudje s tem poistovetijo in jim je lažje živeti,« pojasni.

Vplivnost je treba izkoristiti za nekaj dobrega

Večina ljudi z velikim številom sledilcev in ogledov videoposnetkov si za odgovarjanje na sporočila navadnih smrtnikov redko vzame čas. Na facebooku ima stran Cool Fotr kar 57.000 sledilcev, na instagramu več kot 50.000, na profilu Cool mamacita, osebnem profilu Perjetove, pa prigodam sledi dobrih 42.000 ljudi. Kljub temu sta zelo odzivna, Perjetova pa mnogim, predvsem najstnicam, pomaga pri reševanju stisk. »Spremlja naju tudi veliko najstnikov. Dobim toliko sporočil o nasilju, alkoholu v družini, da se mi trga srce,« žalostno pove. »Z nekaterimi si dopisujem redno, vsak dan. Če lahko pomagam, zakaj ne bi. Mene to napolni z energijo,« je dejala in poudarila, da je problem v starših, ki težav svojih otrok ne jemljejo resno. »Doma se režejo, starši pa tega sploh ne opazijo,« pravi. Poudarila je, da se tudi v šolah dogaja marsikaj, zato se je odločila, da nekaj spremeni, preden začne šolske klopi guliti njena prvorojenka. »Ljudje toliko stvari tiščijo v sebi. Ne vem, zakaj, ampak jaz sem očitno zanje nekakšen sprostitveni kanal. Kot teta Justi. Na tem področju načrtujem nekaj projektov, nameravam iti v šole, k učiteljem,« je dejala in dodala, da se ji izjemnega pomena zdi vplivnost izkoristiti za nekaj dobrega. »Saj krem'ce so super, ampak treba je narediti nekaj več,« sklene.

In kaj bo storila, da ne bo ostalo zgolj pri besedah? Načrtuje dogodek meet & greet, ki bo drugačen od običajnih. Perjetova želi pridobiti veliko sponzorjev in poskrbeti, da se bodo ljudje med seboj povezali, v ozadju celodnevnega druženja pa bo zaradi vseh, ki se nanju obračajo z raznimi prošnjami za pomoč, dobrodelnost.