Pripravljajo jih tako, da sveže zelje skuhajo in zmeljejo ter mu dodajo praženo čebulo, drobtine (ali krušne kocke) in česen. Ko se to ohladi, primešajo jajca, kumino, sol in poper, nato pa s pomokanimi rokami oblikujejo polpete, jih povaljajo v drobtinah in spečejo ali ocvrejo v vročem olju. Poznana je tudi istrska specialiteta polpeton, ki jo pripravijo tako, da iz mase za mesne polpete pripravijo eno samo veliko polpeto in jo v pekaču spečejo podobno kot pečenko štefani ter jo med peko občasno oblivajo z lastnim sokom. Po navadi jo ponudijo z omako in kuhano zelenjavo. Največ vrst polpét (ponekod pri nas jim zmotno pravijo póupête, čeprav nimajo nobene povezave s petami, kaj šele z njihovim polovicami) najdemo v Italiji, kjer jih strežejo tako posamič v navadnih barih kot poceni prigrizek po en evro za kos ob pijači kot v boljših restavracijah v smislu glavne jedi. Najpogosteje so v obliki petcentimetrskih kroglic iz mlete govedine, v mleko namočenega kruha, naribanega parmezana, jajc in začimb, ki jih povaljajo v drobtinah in ocvrejo. Italijani polpete sicer delijo na suhe in mokre, pri čemer so suhe prej opisane, pod mokre pa spadajo različne kroglice v omaki, tudi takšne, na las podobne balkanskim čuftam v paradižnikovi omaki. Posebnost so polpete, ki jih v severni Italiji v času kolin pripravljajo iz enake mase, kot je v uporabi za suhe salame ali klobase. Iz nje oblikujejo kroglice, jih povaljajo v drobtinah in za nekaj dni postavijo v prekajevalnico, da nastanejo prekajene suhe polpete.

Polpete po bolonjsko

500 g zmlete govedine (lahko uporabimo tudi kuhano govedino, ki nam ostane od goveje juhe, ali ostanek pečenke…), 80 g naribanega parmezana, 80 g naribanega trdega ovčjega sira, 2 veliki jajci, 3 žlice krušnih drobtin, 2 stroka česna, sveže zmlet poper, morsko sol, 250 g belega kruha ali toasta, 2 rezini mortadele, 150 g klobase za kuhanje, ščepec zmletih semen navadnega komarčka, ščepec naribanega muškatnega oreščka, olje za cvrtje.

Narezan kruh, mortadelo in klobaso zmeljemo v sekljalniku ter damo v večjo skledo. Dodamo zmleto meso, drobno sesekljan peteršilj, komarček, muškatni orešček, sol in poper ter premešamo. Dodamo obe vrsti naribanega sira, sesekljan česen, razžvrkljana jajca in mešamo tako dolgo, da nastane gladka, enakomerna, mehka zmes. Če je presuha, ji primešamo še eno razžvrkljano jajce. Iz mase oblikujemo približno petcentimetrske kroglice, ki jih povaljamo v drobtinah in ocvremo v olju ali naložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, poškropimo z oljem in spečemo v vroči pečici, da dobijo zlato rjavo skorjico. Lahko pa jih napravimo nekoliko sploščene in jih po obeh straneh spečemo na malo olja v ponvi. Če jih cvremo v olju, jih zložimo na krožnik, obložen s papirnatimi brisačami, ki popivnajo odvečno maščobo, v vsakem primeru pa je najbolje, če postrežemo sveže pečene, skupaj s pečenim krompirjem ali pomfritom in sezonsko solato. Polpete, ki jih ne pojemo takoj, lahko kadar koli postrežemo hladne ali pa jih samo na hitro pogrejemo. Preden jih spečemo, jih lahko surove zamrznemo in jih uporabimo, kadar jih potrebujemo.