Še ne povsem pojasnjen spor z Melanio Trump bo stal položaj namestnico Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki je bila tudi ena vidnih članic predsednikove tranzicijske ekipe ob selitvi v Belo hišo pred dvema letoma. 56-letna Mira Ricardel je sedanji položaj zasedla pred sedmimi meseci tudi kot Boltonova zaupnica, presenetljivo pa se bo od njega poslovila ob uradni potrditvi iz Bele hiše, da so tako zahtevali v njenem tako imenovanem vzhodnem krilu, kjer domuje ameriška prva dama.

»Izgubljena čast služenja«

Predsednik Donald Trump je odločitev, da se Ricardelovi zahvali za sodelovanje, že sprejel, medijske navedbe, da so jo takoj pospremili iz Bele hiše, pa so se izkazale za netočne, saj ji je dal nekaj dni časa, da pospravi pisarno. Skopo prvo uradno pojasnilo o njeni odslovitvi je prav tako nenavadno prišlo od komunikacijske direktorice Melanie Trump Stephanie Grisham, ki je sporočila: »Stališče urada prve dame je, da si Mira Ricardel ne zasluži več časti služiti tej Beli hiši.« Brez širše obrazložitve so se mediji prepustili ugibanjem in neimenovanim virom znotraj administracije. Slika, ki jo sestavljajo, priča, da je bil spor okoli nedavne afriške turneje Trumpove le ena od zamer, ki si jih je prekaljena »Reaganova republikanka« nakopala med podrejenimi in nadrejenimi sodelavci.

Politični analitiki ugotavljajo, da bo z njenim odhodom največ izgubil Bolton, saj ni bila samo njegova tesna sodelavka, ampak sta si delila močno nagnjenje do notranjih birokratskih bitk v administraciji. Neimenovani vir iz Bele hiše je televizijski mreži CNN navrgel, da si je Ricardelova sama izkopala jamo, ko je lastno ravnanje branila s prikrojeno zgodbo o organizacijskih zapletih afriške turneje prve dame. Ti so bili očitno povod, da je Melania v takratnem intervju za ABC dejala, da ji nekateri v moževi administraciji niso po volji.

Po robu je Ricardelova hodila tudi ob sporih z vodjo predsednikovega kabineta Johnom Kellyjem in njegovim namestnikom Zachom Fuentesom. Pri čemer pa se govori, da sta v Trumpovem zdaj že prislovičnem predsedniškem kadrovanju, ki poteka v stilu njegovega resničnostnega televizijskega šova Vajenec, pred odpuščanjem tako ali tako varna le njegova hči Ivanka in zet Jared Kushner.

Vonj po nepotizmu

Da Trumpovo vladanje poteka v družinskem krogu, naj bi dokazovalo tudi to, da je objava iz vzhodnega krila Bele hiše presenetila vse v predsednikovem zahodnem krilu razen seveda predsednika samega. Boltona je dogajanje ujelo celo daleč stran na službeni poti v Singapurju. Druge pa so besede urada prve dame presenetile predvsem zaradi same objave, saj so bili sicer seznanjeni, da je Ricardelova v slabih odnosih z Melanio in tudi z nekaterimi sodelavci v svetu za nacionalno varnost.

Seveda se ne dogaja prvič, da člani administracije prihajajo v konflikt s prvimi damami. To se je denimo zgodilo z vodjo kabineta Ronalda Reagana, Donom Reganom, in s predsednikovo ženo Nancy, s Clintonovim svetovalcem Georgeem Stephanopoulosom in Hillary Clinton ter tudi s tiskovnim predstavnikom Obame Robertom Gibbsom in Michelle Obama. Vendar je vse ostajalo pri govoricah. Odslovitev Mire Ricardel, v ZDA rojene hčere hrvaškega priseljenca iz petdesetih let, ki se je v Washingtonu uveljavila kot svetovalka tedanjega senatorja Boba Dola v času balkanskih vojn, pa je nov precedens v kadrovanjih prvih dam.