Tožilec Adam Fels je poroti razložil, da gre za denar, mamila in umore. El Chapa je opisal kot brezobzirnega šefa kartela, ki je podkupoval vojsko in policijo v Mehiki, naročal umore svojih tekmecev in tudi osebno zagrešil najmanj dva umora. Tožilstvo trdi, da je Guzmanov kartel spravil v ZDA 155 ton kokaina in drugih mamil.

Odvetnik Jeffrey Lichtman je EL Chapa opisal kot majhno ribo in skušal poroto prepričati, da je glavni vodja kartela Ismael "El Mayo" Zambada, ki se še vedno izogiba aretaciji. Menda zato, ker je uspešno podkupil mehiški politični vrh, skupaj z nekdanjimi in sedanjim predsednikom države. Tiskovni predstavnik mehiškega predsednika Enriqueja Pena Nieta je sporočil, da gre za popolnoma lažne klevete, nekdanji predsednik Felipe Calderon pa je tvitnil, da to ni le povsem lažna, ampak tudi nepremišljena trditev obrambe. Otvoritvena nagovora sta se malce zavlekla, ker sta dva porotnika uspela prepričati sodišče, da ju oprosti dolžnosti in so zato nekaj ur iskali dva nova. Porotniki ostajajo anonimni, ker bi lahko kartel vplival nanje z grožnjami.

El Chapo je postal slaven s svojimi uspešnimi pobegi iz mehiških zaporov. Kartel Sinaloa, ki je še vedno vpliven in nevaren v Mehiki, je ustanovil leta 1989. Prvič so ga ujeli v Gvatemali leta 1993, nato je pobegnil leta 2001. Ponovno so ga ujeli šele februarja 2014, dobro leto kasneje pa je spet odmevno pobegnil iz zapora po izkopanem predoru. Nazadnje so ga ujeli januarja 2016, kmalu po pogovoru s slavnim filmskim igralcem in aktivistom Seanom Pennom

Mehika El Chapa izročila januarja lani

Mehika, kjer je bilo lani v mamilarskem nasilju 29.000 mrtvih, je januarja lani El Chapa izročila ZDA, kjer bo v primeru obsodbe ostal do svoje smrti. El Chapo je od izročitve v ZDA v samici 23 ur na dan, obiskuje ga lahko le odvetnik in njegovi 7-letni hčerki dvojčici. Soprogi, 29-letni mehiški lepotici in misici Emmi Coronel obiskov ne dovolijo, ker bi lahko članom kartela prenašala njegova sporočila. El Chapo je s svojim kartelom od leta 1989 do leta 2014 v ZDA prodal za 14 milijard dolarjev mamil.

Tožilstvo je nagrmadilo 300.000 strani dokumentov dokaznega materiala in 117.000 tonskih posnetkov prisluhov. Poleg prodaje mamil in nasilja obtožnica zajema tudi trgovino z orožjem in pranje denarja. Sodišče bo skušalo zaščititi priče, ki bodo nastopile pred sodiščem.