Med nordijskimi smučarji bodo novo sezono tekmovanj za svetovni pokal prvi začeli smučarji skakalci ta konec tedna v Visli na Poljskem, sledijo smučarji tekači in tekačice (slovenska reprezentanca je že na pripravah v Skandinaviji) ter nordijski kombinatorci prihodnji teden v Kuusamu na severu Finske ter smučarske skakalke konec novembra v olimpijskem Lillehammerju. Za slovenske nordijce se ne začenja nov štiriletni olimpijski ciklus, ampak petletni, saj bo leta 2023 v Planici še svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Ker je Ljubo Jasnič danes postal drugi podpredsednik Smučarske zveze Slovenije, bodo morali izvoliti tudi novega predsednika odbora in zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo.

Slovenski skakalci bodo na Poljsko odpotovali z zmernim optimizmom. Razlog zanj so kakovostne priprave v zadnjih dveh mesecih, ki so jih sklenili s skoki v nedeljo in ponedeljek v Planici, kjer so pripravili ledeno zaletno smučino. Potem ko so imeli mesto v ekipi za prvo tekmo zagotovljeno Jernej Damjan, Anže Semenič, Anže Lanišek, Timi Zajc, Bor Pavlovčič in Žak Mogel, je selektor Gorazd Bertoncelj odločil, da bo sedmi član Tomaž Naglič, ki je bil v troboju boljši od Domna Prevca in Žige Jelarja. Peter Prevc po dveh operacijah gležnja še ni v dovolj dobri formi, da bi bil konkurenčen na tekmah svetovnega pokala. Tilen Bartol okreva po operaciji meniskusa. Izkušena Jurij Tepeš in Robert Kranjec sta v preslabi formi za zahtevnost tekem svetovnega pokala.

35-letni Damjan se odlično počuti v mladi ekipi

Slovenska reprezentanca je tako zelo pomlajena, saj je povprečna starost ekipe za Vislo 23 let, in bi lahko bila še nižja, saj je kapetan Damjan star 35 let. »Ekipa je tako zelo enotna, da sploh nima velikega vodje. V njej se počutim zelo dobro, čeprav včasih malo debelo gledam, ko se začnejo pogovarjati o svetovnih prvenstvih v različnih igricah. A tudi na tem področju se izobražujem. Le včasih, ko je treba malo povzdigniti glas, to z veseljem naredim. Ekipni duh je zelo pomemben, da ni vse breme uspeha le na ramenih enega posameznika,« je vzdušje v ekipi opisal Jernej Damjan. Ker je dobro pripravljen in zadovoljen z opremo, si je zaželel, da bi se sezona začela že pred 14 dnevi. Upa, da bo doskočišče v Visli, kjer so bili Slovenci poleti tudi na pripravah, letos bolje pripravljeno kot lani, ko je bil sneg tako razrit, da so mnogi komaj ostali na nogah.

Damjan se je na sezono pripravljal enako kot lani, ko je sezono začel z zmago v Kuusamu in nato dobro formo vzdrževal do konca zime. Kondicijske treninge je opravil v lastni režiji, vse skoke pa pod vodstvom Bertonclja. »Ker se s selektorjem nisva poznala, sem z odnosi več kot zadovoljen. Na prvem sestavku mi je dejal, da zame predvideva enak način dela kot v minuli sezoni. Komunikacija je zelo odprta. Če mi ne bo šlo po načrtih, si sam želim, da me trener umakne iz ekipe, ker s tem delam slabo sebi in reprezentanci,« je pripovedoval Damjan. Upa, da je letos vsaj tako dobro pripravljen kot lani. »Najpomembneje je, da pod tekmovalnim stresom najdeš prave občutke. Lani sem jih zelo hitro. V zadnjih desetih letih sem bil v vrhu vedno takrat, ko sem pred sezono čutil, da skačem dobro. Težko je karkoli napovedovati, ker ne vemo, kaj je počela konkurenca,« je končal Damjan, ki pogreša pravo zimo s snegom in mrazom.

Zajc in Mogel sta ponos Ljubnega

Če Damjan stavi na izkušnje, Timi Zajc optimizem gradi na dobrih nastopih v poletni sezoni, v kateri je bil najboljši Slovenec. »Upam, da nisem le zadržal pripravljenosti iz poletja, ampak sem jo še nadgradil. Tudi oprema je boljša. Glede na pridobljene izkušnje merim na višje uvrstitve, kot so bile lani. Želim si uvrstitev med najboljših petnajst. Najpomembneje je, da bom na tekmi sproščen in pokazal najboljše skoke s treningov. Glede na to, kaj sem pokazal na treningu v Planici, grem zelo sproščeno v Vislo,« je pripovedoval 18-letni Timi Zajc. Z Vislo ima še neporavnane račune, saj je bil lani diskvalificiran zaradi neustreznega dresa. Ne obremenjuje se s tem, da glede na poletno sezono od njega pričakujejo, da bo vlečni konj slovenske reprezentance.

Tako kot Zajc iz SSK Ljubno prihaja tudi najmlajši slovenski reprezentant, 17-letni Žak Mogel, ki si je nastop v svetovnem pokalu priboril na poletnih tekmah celinskega pokala. »Z dobrimi skoki poleti sem presenetil samega sebe. Tudi zdaj so skoki na enaki ravni. Ker bo to moja prva tekma v svetovnem pokalu, se z rezultatom ne bom obremenjeval. Super bi bilo, če bi bil med dobitniki točk. Treme ni, je pa malo pozitivne nervoze,« je povedal Žak Mogel, zgovorni fant iz Letuša, dijak tretjega letnika gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, ki pa v karavani nima nobenega vzornika. Kot novinca v ekipi ga v Visli čaka tudi krst v slovenski reprezentanci.