Indijska prestolnica je že več tednov zavita v strupeno meglico, stopnja onesnaženosti zraka je nekajkrat višja od varne po merilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Velika pljuča so 3. novembra postavili na zemljišču bolnišnice Sir Ganga Ram. Opremljena so bila s filtri trdih delcev in naj bi posnemala delovanje človeškega telesa.

»Najbolj osupljivo je, kako hitro so pljuča postala črna. To je naravnost zastrašujoče,« je dejal specialist za pljučne bolezni Arvind Kumar, ki sodeluje v kampanji za povečanje osveščenosti o nevarnostih onesnaževanja zraka.

Ko hladnejši zrak zadržuje onesnaževala pri tleh, se nevarno poveča raven delcev PM 2,5, ki so tako majhni, da lahko prodrejo v pljuča in krvni obtok.

»Nobenega razloga ni, da ne bi domnevali, da se taista snov ne nabira tudi v naših pljučih,« je dejal Kumar. »Zdravstvene posledice tega bodo katastrofalne,« je dodal.

V New Delhiju je raven delcev PM 2,5 dosegla 263, kar je desetkrat več od priporočljive ravni, kažejo podatki ameriškega veleposlaništva v indijski prestolnici, ki neodvisno spremlja kakovost zraka.