»Plavje se odstranjuje že od pričetka visokih vod, to je od 27. oktobra, in še ni zaključeno. Zaposleni na hidroelektrarni Zlatoličje delajo v izmenah 24 ur na dan, na ostalih objektih pa po potrebi, kakor se mašijo turbinski vtoki. Delo bo trajalo še vsaj 14 dni,« so danes povedali v DEM.

Vejevje se nabira na vseh hidroelektrarnah na Dravi, kjer imajo prav tako deponije, kamor jih čistijo. A zaradi visokega vodostaja se večina teh odpadkov na objektih zgornje in srednje Drave prelije preko pretočnih polj.

Vse te naplavine »končajo« na hidroelektrarni Zlatoličje, kjer jih izvlečejo in odložijo na deponijo. »Zaradi tokratnih enormnih količin, katerih vzrok je vetrolom na območju porečja Drave v Avstriji, smo morali vzpostaviti začasne deponije znotraj in v okolici objekta hidroelektrarne Zlatoličje. Plavje iz omenjenih deponij odvaža pogodbeni izvajalec CEP,« so še povedali v DEM.

Neurje z vetrom in močnim deževjem pred dvema tednoma je povzročilo veliko škode tudi v slovenskih gozdovih. K sreči pa ni prišlo do poplav, kakršnim so bili v porečju Drave priča konec leta 2012.