Vodilni predstavniki lige NHL, ta še vedno ne prevzema odgovornost za tovrstne "delovne nezgode", so vseeno privolili v to, da bodo vsakemu nekdanjemu igralcu plačali odškodnino, ki pa ne bo smela preseči zgornje meje v višini 22.000 ameriških dolarjev. Poleg tega so se dogovorili tudi za plačilo dragega zdravljenja posledic pretresov možganov.

Do dogovora je prišlo po štiriletnem pravdanju oziroma sporu. Vodstvo lige NHL je prav tako privolilo v to, da bo vsakemu nekdanjemu igralcu, ki bo sklenili dogovor z ligo, omogočilo nevropsihološke preiskave.

Liga se je zavezala, da bo plačala do 75.000 ameriških dolarjev stroškov zdravljenja posameznim nekdanjim igralcem, ki so bili pozitivni na vsaj dve od skupno trinajstih posebnih kognitivnih oziroma vedenjskih ocen, ki jih izvajajo pooblaščeni izvajalci združenja športnih nevropsihologov.

Poseben denarni sklad za pomoč igralcem

Liga se je tudi strinjala, da bo oblikovala poseben denarni sklad, v katerega bo vložila več kot 2,5 milijona ameriških dolarjev, za pomoč vsem nekdanjim igralcem, tudi tistim, ki se niso odločili za vložitev tožb.

Pred tremi leti so podoben sporazum dosegli tudi v ameriški ligi poklicnega nogometa NFL, ko se je vodstvo najbolj priljubljene ameriške lige strinjalo s poplačilom kar ene milijarde odškodnin nekdanjim igralcem, ki so ligo tožili zaradi številnih nevroloških težav, posledic travmatskih poškodb med aktivno kariero.