Kot je pojasnil vodja intervencije in vodja gasilske operative v Gasilski reševalni službi Kranj Andraž Šifrer, so takoj po obvestilu, da gori na strehi livarne na Koroški cesti v Kranju, izvozili z ekipo gasilcev. Ker je bil požar obsežen in je ob njihovem prihodu ogenj segal čez streho, so aktivirali še prostovoljna gasilska društva. Skupaj je tako v intervenciji sodelovalo osem društev z okoli 60 gasilci in 12 vozili. »Intervencija je bila zahtevna, saj je bilo sevanje ognja veliko. Napad iz notranjosti pa ni bil mogoč, ker se je v požaru zrušil strop,« je povedal Šifrer in dodal, da so ogenj v dobri uri pogasili, poteka pa še preiskovanje in iskanje morebitnih žarišč. Ko so gasilci prišli na kraj požara, je gorela streha, kje in zakaj je zagorelo, pa bodo preiskale pristojne službe.

Vsi zaposleni na varnem

Vsi zaposleni iz objekta livarne so se pravočasno rešili na varno. Zaradi varnosti pa so bili evakuirani še trije sosednji objekti, je pojasnil Šifrer. S Policijske uprave Kranj so sporočili, da v požaru po prvih podatkih ni bil nihče poškodovan.

Požar, ki je bil viden daleč naokoli, je privabil precej radovednežev, ki so fotografirali intervencijo in skušali priti čim bliže. Kot je izpostavil direktor Gasilske reševalne službe Kranj Tomaž Krišelj, se v takšnih primerih tako ne obnaša. Treba je upoštevati navodila gasilcev in policistov ter ne ovirati intervencije.

Zagorele so saje na prezračevalnem sistemu

Policisti so zaključili z ogledom kraja požara. Po prvih zbranih podatkih so ugotovili, da je do požara prišlo zaradi vnetja saj na prezračevalnem sistemu, ogenj pa se je skozi cevi hitro razširil na fasado in ostrešje, ki je pogorelo. Po do sedaj zbranih podatkih so izključili možnost tuje krivde za izbruh požara, so pa zavarovali material, ki ga bodo uporabili za nadaljnje raziskave.

Gasilci negodujejo nad »zijali«

Požar se je zgodil ob Koroški cesti, ki v zadnjem času zaradi prenove mostu čez Savski otok služi tudi kot obvozna cesta in na njej redno prihaja do prometnih zastojev. »Zato je bilo v tem primeru še toliko bolj pomembno, da radovedneži s svojo pristojnostjo oziroma vozili ne ovirajo intervencijskih služb,« je dejal Krišelj. Policija je javnost kmalu po začetku intervencije obvestila, da je Koroška cesta od Zlatega polja proti krožišču pri Gorenjski banki zaradi požara zaprta, zaradi česar je v Kranju prišlo do velikih zastojev v prometu. Zato je policija ljudem odsvetovala vožnjo proti centru Kranja oziroma svetovala uporabo drugih cest. Po najnovejših informacijah policije, je sedaj Koroška cesta od Zlatega polja do krožišča ponovno odprta promet.