Kardinal Daniel DiNardo je v ponedeljek v govoru ob začetku zasedanja ameriške škofovske konference sporočil, da je cerkveno vodstvo dan pred srečanjem od Vatikana prejelo ukaz, naj počakajo z glasovanjem do globalnega vrha o spolnih zlorabah, ki bo februarja prihodnje letov v Rimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. DiNardo je izrazil razočaranje nad odločitvijo. »Zelo močno si prizadevamo za ukrepanje. In ukrepali bomo. Naleteli smo le na oviro na poti,« je kardinal poudaril na konferenci, ki bo do srede potekala v Baltimoru.

Čikaški nadškof, kardinal Blase Cupich je dejal, da želi Vatikan zagotoviti, da bodo slišali, kaj bodo o tem vprašanju povedali škofi z vsega sveta. Ob tem se je zavzel za začasno neformalno glasovanje pred februarskim srečanjem. »Jasno je, da Sveti sedež priznava nujnost tega vprašanja in daje velik pomen februarskemu srečanju, ob razumevanju, da trenutna kriza ni omejena na eno ali več držav, temveč je prelomen trenutek za vesoljno Cerkev,« je dejal Cupich.

Po ostrih kritikah na račun obravnave primerov spolnih zlorab v ameriški cerkvi je ameriška škofovska konferenca oktobra napovedala več ukrepov, o katerih bodo glasovali škofi. Cerkveno vodstvo je predlagalo nov kodeks ravnanja, mehanizem obveščanja in preiskovalni odbor, ki ga bodo vodili ljudje, ki niso člani ameriške katoliške cerkve.

Avgusta je poročilo velike porote v Pensilvaniji razkrilo, da je več kot 300 duhovnikov v tej zvezni državi zlorabilo preko 1000 otrok. V njem je navedeno, kako je cerkvena hierarhija poskušala prikriti spolne zlorabe in zaščititi storilce. Organizacija za zaščito žrtev spolnih zlorab duhovnikov Bishop Accountability navaja podatke o 18.565 žrtvah spolnih zlorab 6721 duhovnikov, ki so se zgodile med letoma 1950 in 2016.