Otroci vpadejo v operacijo družine Smrkelj. Postanejo kirurški pomočniki. Zdravnika jih pri operaciji usmerjata. Skozi dolgo črevo morajo prenesti kakce, da odpravijo blokado. Po tleh se razlije kri, pobrati morajo vse rdeče in bele kroglice ter jih stlačiti nazaj v žilo, da se ta zapre. Sestaviti morajo okostje raztresenega pacienta.

Napolniti morajo možgane z lepimi mislimi. Vse te naloge, ki jih otroci pridno izpolnjujejo, tvorijo pravo gledališko predstavo. Predstavo z naslovom Srce in popek, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem AEIOU, igrajo v Hiši otrok in umetnosti v Komenskega ulici v Ljubljani. »Zgodilo se je že, da so starši rekli, da je v bistvu njihov otrok odigral predstavo, pa tega sploh ni vedel,« razlaga Anže Virant, animator lutk in igralec.

V predstave vključeni otroci in starši

Hiša otrok in umetnosti ima pester gledališki program za dojenčke in malčke pa tudi za najstnike ter odrasle. V interaktivnih predstavah razmerje med igralcem in gledalcem ne obstaja, ampak vsi aktivno sodelujejo. Otroci že samo s preizkušanjem stvari na odru soustvarjajo predstavo. Vključeni pa niso samo otroci, ampak tudi njihovi starši.

»Od staršev se na interaktivni predstavi pričakuje, da se bodo ravno tako sezuli, plesali, sodelovali, se premikali z otrokom, ker če se oni ne bodo, se tudi otrok ne bo. Ta generacija staršev je pripravljena na tak način sprejemati gledališče,« pojasnjuje Irena Rajh, soustanoviteljica kulturnega centra in lutkarica. Izkustvene predstave so njihova specifika in so prototip, ki ga razvijajo. »Teme, s katerimi se seznanjajo v šoli, jim v interaktivnih predstavah prikažemo na izkustven način,« pravi Virant.

Igrajo tudi lutkovne predstave, med drugimi predstavo Diči diča. Nastala je v koprodukciji z gledališčem Fru-Fru, je kolaž uglasbene otroške poezije Otona Župančiča in otroških risb. Primerna je za dojenčke, stare od pol leta naprej. »Bilo je veliko povpraševanja po predstavah za najmlajše. Vse predstave so bile za otroke, stare od tri do štiri leta. Kot neinstitucionalno gledališče smo si lahko privoščili veliko eksperimentiranja in posvetili del programa prav najmlajšim,« pripoveduje Anže Virant. Letos so v svoj program vključili še predstavo za mladino in odrasle. Takšna je poetična predstava Avgust ne razume več tega sveta. Nastala je v koprodukciji s Centre de Créations pour l'Enfance iz Francije, govori pa o življenju in staranju.

Štirje poletni festivali

Poleti se je Hiša otrok in umetnosti prestavila na prosto. Zmaj kamišibaj je festival japonske oblike gledališča v sliki in besedi ter ponuja najnovejšo produkcijo ljubljanskih ustvarjalcev kamišibaja. V okviru Piknikoncerta potekajo koncerti za otroke v parku Tivoli in na ljubljanskem gradu. Pri festivalu Pravljice pod mostom gre za intervencijo v prostor, vsakič so na drugi lokaciji in zato tudi pravljice zaživijo na drugačen način. Emonska promenada pa se dogaja po ulicah Ljubljane, kjer potekajo predstave in delavnice za otroke.

Vsako leto premierno uprizorijo od štiri do šest otroških predstav in se vsaj z eno uvrstijo v tekmovalni program Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, kar priča o visoki kakovosti njihovih predstav. »Marsikoga interaktivna plesna predstava najprej odvrne od ogleda, ampak ko pridejo, so vsi izjemno navdušeni in to povejo naprej, zato se najbolj zanašamo na dobro besedo, saj za oglaševanje nimamo veliko denarja,« pojasnjuje Anže Virant.