Zlobna mačeha je v priljubljeni pripovedki s pomočjo čarobnega zrcalca poskušala ugotoviti, katera je najlepša v deželi. Ko je izvedela, da to ni ona, pa se je začela togotiti. Leta 2018 tako pač ne gre. Zato je ameriško podjetje razvilo novo vrsto »čarobnega zrcala«, ki vam ne bo pomagalo ugotoviti, kdo je najlepši, temveč vam bo raje pomagalo doseči lastno idealno podobo.

Zrcalo mirror, kot so ga poimenovali, je pravzaprav velik odsevni zaslon z diagonalo 40 palcev in HD-ločljivostjo, ki je namenjen predvajanju fitnes vaj v udobju doma. Da bi bilo to mogoče, je podjetje, ki stoji za zamislijo, najelo skupino fitnes trenerjev, ki v fitnes centru v New Yorku snemajo pripravljene vaje. Posnetke si lahko uporabniki nato predvajajo in opravijo svojo redno vadbo. Da bi bila ta še boljša in da bi izkoristili priložnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija, je k zrcalu priložen tudi merilec srčnega utripa, s pomočjo posebne aplikacije pa uporabnik napravo opozori na morebitne poškodbe, dodatno opremo, ki jo ima pri roki, in osebne cilje, ki jih z vadbo želi doseči. Sistem vse to nato upošteva pri oblikovanju najprimernejšega načrta za vadbo.

Našteto je sicer simpatično, a tudi nič posebnega. Posnetki telovadbe namreč obstajajo vsaj že od časa VHS-kaset. Danes lahko načrte za vadbo prenesemo tudi s spleta in si jih predvajamo po telefonu. Da se na zaslonu med vajo vidimo kot v zrcalu in da se poleg vaj na njem predvajajo še podatki o našem napredku, tudi ni dih jemljoče. Malce bolj presenetljiva in zanimiva pa je odločitev, da na napravo montirajo tudi kamero. Kaj naj bi omogočala ta? Zelo preprosto. Če ste naveličani asocialne telovadbe s pomočjo vnaprej pripravljenih posnetkov in si želite več interakcije z osebnim trenerjem, ne pa tudi z drugimi obiskovalci fitnes centrov, je mirror idealen. Kamera namreč uporabniku omogoča, da se v živo vključi v vadbo s trenerjem. Ta uporabnike med vadbo vidi in lahko vsakega posameznika med tem opozori, če dela kaj narobe.

Da nekaj več kot 30 kilogramov težek zaslon ne bi bil namenjen zgolj telovadbi, je opremljen tudi z zmožnostjo predvajanja glasbe prek lastnih zvočnikov ali prek z bluetoothom povezanih slušalk. Mirror ob tem podpira račune za Spotify, s katerih lahko oblikujete seznam skladb za predvajanje, ki služi za spremljavo med vadbo. Če tega nimate, pa je vsaka vadba posebej tudi sama opremljena z optimalno glasbeno podlago po mnenju snovalcev.

Seveda ima naprava tudi nekaj slabosti. Kot prvo bi slovenske uporabnike znalo skrbeti predvsem to, kako se vključiti v vadbe v živo, ki potekajo na drugi strani Atlantika. Če že jezik ni ovira, znajo biti urniki toliko večja. Naročnina na vaje uporabnika ob tem stane relativno sprejemljivih 34 evrov na mesec, za napravo pa je treba odšteti okoli 1300 evrov.