Ljubitelji naravoslovnih oddaj s sirom Davidom Attenboroughom bodo kmalu imeli priložnost videti novo naravoslovno serijo z Attenboroughom v vlogi pripovedovalca, a z večjim preobratom. Oddajo Naš planet (Our Planet), ki bo dokumentirala divjo plat Zemlje od Arktike do džungle v Južni Ameriki in naj bi bila še en prelomen izdelek na področju snemanja naravoslovnih oddaj, je posnel Netflix, ne pa BBC, s katerim Attenborough sodeluje že 40 let. Ta ameriška družba pa BBC ni ukradla samo voditelja, ampak tudi direktorja BBC-serij Planet Zemlja in Modri planet ter nekdanjega vodjo naravoslovno-zgodovinskega programa BBC Alistairja Fothergilla.

Attenborough je sicer samostojni ustvarjalec, ki je v preteklosti že delal tudi za druge televizije, denimo za Sky, a je bil vseeno največje naravoslovno ime BBC, Naš planet pa naj bi bil po besedah Fotherghilla celo najambicioznejši projekt doslej. Serija, ki bo na Netflix prišla 5. aprila prihodnje leto, bo imela osem epizod, snemali pa so jo štiri leta, in to v 50 državah. Kot napovedujejo ustvarjalci, bomo v njej lahko videli »najredkejše živalske vrste in najranljivejše habitate, znamenitosti Zemlje pa bodo predstavljene na načine kot še nikoli doslej«.

David Attenborough pravi, da je na oddajo ponosen in da bo gledalce odpeljala na spektakularno potovanje odkritij ter pokazala lepoto in krhkost naše narave. »Danes smo postali največja grožnja svojemu domu, a je še vedno čas, da se spopademo z izzivi, ki smo jih ustvarili. Naš planet je združil nekatere od najboljših filmarjev in naravoslovcev in vesel sem, da bomo pomagali predstaviti to zgodbo milijonom ljudi po svetu.« Oddaja bo poleg živali, ki jih redko vidimo, namreč predstavila tudi največje nevarnosti, s katerimi se sooča planet, tako kot je to počel tudi BBC z Modrim planetom 2, ko je opozarjal na onesnaženost morij.

Oddaja Modri planet 2 je bila lani najbolj gledana na britanskih televizijah, saj je dosegla 14 milijonov gledalcev, prodana pa je bila v 230 držav po svetu. Uspeh za njeno kakovost in gledanost je BBC takrat pripisal tudi Attenboroughu kot pripovedovalcu, ki je »briljanten in vreden zaupanja«, zato Netflixu ne morejo očitati ničesar, ampak se lahko osredotočijo samo na svojo novo naravoslovno oddajo o živalih, Dinastije (Dynasties). Tudi to namreč vodi Attenborough, na spored televizije BBC One pa je prišla to nedeljo. Skupno bo imela pet epizod, v njih pa bodo obravnavali znane, a ogrožene živalske vrste. Vsaka od epizod bo posvečena drugi živalski vrsti in njenemu boju za obstanek, med njimi pa bodo cesarski pingvin, tiger, lev, šimpanz in divji pes.