Kot so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor, je posebna neodvisna komisija danes ministru Juretu Lebnu predala sklepne ugotovitve notranjega nadzora, v katerem je potrdila ministrove sume o nedovoljenem in nedopustnem pritisku na zaposlene, ki so na Agenciji RS za okolje (Arso) zadolženi za oba postopka v primeru Petišovci. Britanska družba Ascent Resources želi med drugim pridobiti dovoljenje za začetek črpanja plina na Petišovskem polju s sporno metodo hidravlične stimulacije majhnega obsega ali frakturiranjem (angleško »fracking«).

Usodni pritiski

Izredni nadzor je Leben odredil konec oktobra, komisija pa je ugotovila, da sta bili pri obeh postopkih kršeni načeli samostojnosti in neodvisnosti organa ter dela uradnih oseb. Pri tem je posebej izpostavila dejstvo, da se »tujcem pritiski na slovenske uradnike ne zdijo nedopustni niti ne sporni in so jih pripravljeni ponoviti«.

Direktor Arso Joško Knez je po seznanitvi z ugotovitvami Lebnu ponudil odstop, ki ga je minister sprejel. Univerzitetni diplomirani fizik, ki je vodenje agencije prevzel v času druge Janševe vlade, je sicer na agenciji zaposlen že vse od njene ustanovitve leta 2001. Sprva je vodil sektor za zagotavljanje kakovosti meritev, leta 2008 pa je presedlal na mesto direktorja urada za hidrologijo in stanje okolja.

Ugotovitve komisije bo ministrstvo posredovalo tudi drugim pristojnim organom. »Vsi pritiski, ki so bili med notranjim nadzorom storjeni proti vodstvu ministrstva ali zaposlenim, so bili naznanjeni pristojnim organom,« so sporočili z ministrstva. Kot je znano, so se zaradi uvedbe izrednega nadzora na Lebna na družabnem omrežju twitter usuli grožnje in jezna sporočila.

Slovenski partner očitke zanika

V podjetju Geoenergo, ki je slovenski partner Ascent Resources, so danes opozorili, da komunikacija »na družbenih omrežjih, ki je bila izpostavljena v medijih in kaže na frustracije domnevnih delničarjev družbe Ascent Resources zaradi nerazumno dolgega postopka, ni uradna komunikacija nobenega od partnerjev v projektu«. Takšno vrsto komunikacije obsojajo in se od nje distancirajo, so še zapisali.

Družba Ascent Resources je po pojasnilih Geoenerga svoje delničarje že večkrat pozvala, naj ne komunicirajo na tak način. Predstavniki Geoenerga so zagotovili, da sami niso grozili nikomur v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj ali izvajali kakršnega koli drugega pritiska na uradne osebe ali druge deležnike v postopku. Britanski časnik Daily Mail je po poročanju slovenskega portala Siol sicer pred časom navajal izjave predstavnikov britanske družbe Ascent Resources, da naj bi od »visokih uradnikov slovenske agencije za okolje dobili osebna zagotovila, da bodo dobili dovoljenje«.