Sodba sicer še ni pravnomočna, obtožena je zaprosila za čas za premislek o morebitni pritožbi.

Med sojenjem je ženska iz avstrijske Koroške priznala, da je v začetku leta 2017 na facebooku objavila jezno sporočilo, ki je med drugim vsebovalo stavek »Takšni ljudje sodijo v plinske celice«, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega se je obtožena v njem vprašala, »ali bi se morali uklanjati usrani krvi - ko je bil kancler rajha Adi, česa takšnega ni bilo, takoj so prišli v koncentracijska taborišča, kar bi se moralo zgoditi tudi danes«.

Tožilka Sarah Katschnig je zaradi te objave obtoženi očitala, da podpira nacionalsocializem.

Obtožena je medtem pred porotnim sodiščem povedala, da s svojimi besedami nikakor ni mislila na določeno skupino ljudi na splošno, temveč »samo na tiste ljudi, ki posiljujejo ženske«. Sporočilo na facebooku naj bi objavila po daljšem prepiranju z neko drugo žensko, ki je prav tako potekalo prek tega družbenega omrežja. Kot je dodala, je malo pred objavo na spletu prebrala novico o posilstvu.

Poziv »nacisti ven« jo je povsem sprovociral

Odvetnik 31-letnice Philipp Tschernitz je v zagovoru med drugim izpostavil poročilo urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu avstrijske Koroške o tem primeru. Kot je dejal, so celo njegovi uradniki izrazili mnenje, da njegova klientka ni imela namena olepševati ali širiti nacionalsocializma.

Tožilka je medtem opozorila na preteklost 31-letnice, ki je bila že večkrat kaznovana. Leta 2009 se je pred sodiščem znašla zaradi povzročitve telesne poškodbe. Tedaj je dejala, da se je zaradi ljudi, ki so nosili majice z napisom »Usrani nacisti ven« čutila sprovocirano.

Kot priča je pred sodiščem nastopila tudi ženska, s katero je bila 31-letnica na facebooku zapletena v spor. Kot je povedala tožilka, je obtožena to žensko med drugim v preteklosti večkrat obkladala z izrazom »judovska kurba«.