Cene nafte so se do začetka oktobra občutno zvišale, od tedaj pa so se vnovič znižale za več kot 20 odstotkov. Embargo, ki so ga ZDA uvedle proti Iranu, konec koncev ni tako strog, kot so se sprva bali na trgu. Poleg tega na svetovni trg prihaja več nafte, kot so pred meseci računali investitorji.

»Tehnične analize, ki smo jih opravili včeraj, kažejo, da za vzpostavitev ravnovesja na trgu potrebujemo zmanjšanje za približno milijon sodov,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na energetski konferenci v Abu Dabiju dejal savdski minister Kalid al Falih. Predlagano zmanjšanje je predvideno z oktobrskih ravni proizvodnje.

V odzivu na te izjave so se cene nafte danes že zvišale.

Vse več znakov zmanjšanja proizvodnje

Vseh 14 članic Organizacije držav izvoznic nafte (Opec), med katerimi je tudi Savdska Arabija, prispeva več kot tretjino k vsem načrpanim količinam nafte na svetu. Uradno bodo sklepe o zmanjšanju proizvodnje sprejemale na ministrski konferenci Opeca, ki bo v začetku decembra na Dunaju, je povedal Falih.

Tudi izjave drugih članic Opeca dajejo slutiti, da se bo proizvodnja nafte prihodnje leto zmanjšala. Minister za nafto iz Omana se je v nedeljo tako kot njegov savdski kolega zavzel za zmanjšanje proizvodnje za milijon sodov dnevno.

Bolj zadržan pa je minister za nafto iz Rusije. "Trenutno ni nobene potrebe za hitro ukrepanje," je Aleksander Novak dejal konec tedna. Kot je dodal, je težko napovedati, kakšne bodo razmere na naftnem trgu leta 2019. Novak sicer meni, da se bodo razmere na trgu sredi leta umirile, torej da se bosta ponudba in povpraševanje izravnala.