Velenjski Mega M je specializiran za celovite rešitve na področju telekomunikacij in informatike, storitve pa ponuja podjetjem v različnih dejavnostih, kot so logistika, šolstvo, zdravstvo, javna uprava, bančništvo in energetika. Operater IP in mobilne telefonije pod znamko MegaTel je tudi ponudnik dostopa do interneta ter naprednih rešitev računalništva in pisarne v oblaku, tako da uporabnikom ponuja celovit nabor informacijskih in komunikacijskih rešitev.

Uporabnikom prilagojene rešitve

Kot pove direktor Matej Meža, ki z bratom Miranom vodi podjetje, so kot mladi operater mobilnih komunikacij, ki deluje od leta 2016, zadovoljni z rastjo števila uporabnikov. Kot konkurenčno prednost navaja uporabnikom prilagojene rešitve, ki niso tako tipizirane kot pri večjih operaterjih. »Gre za storitve s področja mobilnih komunikacij, ki uporabnikom olajšajo komunikacijo, jo naredijo prijaznejšo in učinkovitejšo. V vsakdanjo komunikacijo uvajamo tudi elemente umetne inteligence, na čemer temelji tako razvoj zaledne infrastrukture kot aplikacij.«

V podjetju, ki je bilo ustanovljeno leta 2002, so predvsem zadovoljni z desetodstotnim povečanjem naročnikov na telefonijo IP, katerih število se v Evropi sicer znižuje. V svojo ponudbo so pred kratkim dodali še televizijo IP, ki jo tržijo prek kabelskih operaterjev, tu pa se razvoj, ki mu namenijo več kot četrtino prihodkov, ne ustavi. Ekipa tridesetih visoko izobraženih zaposlenih je usmerjena v razvoj nadaljnjih naprednih storitev z dodano vrednostjo, ki ga je omogočila 200.000 evrov vredna subvencija na evropskem razpisu Eureka. Prva četrtina projekta je končana, pravi Matej Meža, končan pa bo leta 2020.

Z rešitvami tudi v tujino

Čeprav je podjetju najpomembnejši slovenski trg, se pospešeno usmerja v tujino, kjer išče priložnosti za mednarodno sodelovanje – svoje poslovne enote ima trenutno na Hrvaškem, Madžarskem in v Avstriji, na trgih Bližnjega vzhoda in severne Afrike pa je navzoče skupaj s partnerjem ITCL Holding. Prav v tujini, s sodelovanjem pri avtomatizaciji delovanja sistema taksistov v Londonu, si je Mega M nabral izkušnje za sistem Taxi Controller, ki je plod slovenskega znanja in lastnega razvoja. Optimizacija in avtomatizacija sta bistveni pri načrtovanju prometnih poti, zato inovativni sistem povezuje in izboljšuje komunikacijo med razdeljevalnim centrom, vozniki taksijev in naročniki. Rešitev je že uvedena v sistem Ljubljanskega potniškega prometa, podjetje pa razvija tudi rešitve za podporo drugih logističnih sistemov in mobilnih ekip, kot so sistemi nujne zdravstvene pomoči.