Osemindvajsetletni Greg Roe, znan po svojem edinstvenem trenerskem slogu, ki je kombinacija kompleksnih akrobatskih principov in zabavnih vaj, ki jim lahko vsakdo sledi, se je z gimnastiko začel ukvarjati pri osmih letih. Hitro je napredoval in postal državni prvak na bradlji, nato se je začel ukvarjati s trampolinanjem. Pri dvanajstih letih je svoje znanje že začel deliti z ostalimi.

Slovensko prestolnico je drzni Kanadčan na povabilo članov akrobatske skupine Dunking Devils obiskal že lani in se spoznal z največjim slovenskim trampolinskim parkom. V prostoru je prepoznal potencial in v sodelovanju s Freestyle Trampoline Association (FTA) Ljubljano izbral kot eno glavnih prizorišč evropskega freestyle tekmovanja na velikem trampolinu (pet krat pet metrov). Tekmovanje, ki so ga poimenovali Freestyle Frenzy, se bo v prihodnje odvijalo še na Finskem in v Nemčiji, zaključek bo na finalni tekmi na Nizozemskem.

V soboto, 17. novembra, bo v ljubljanskem Woopu eno od predtekmovanj. Na njem bo sodelovalo dvajset najboljših tekmovalcev iz regije, ki jih bo Greg Roe izbral na podlagi njihovih videoposnetkov na instagramu. Na velikem trampolinu se bodo pred sodniki in občinstvom med seboj pomerili v izločitvenih bojih ena na ena. Vsak tekmovalec bo imel na voljo trideset sekund, da navduši žirijo, ki bo ocenjevala zahtevnost izvedenega trika, kreativno zasnovo in kontrolo nad skokom. Štirje tekmovalci, ki bodo pokazali največ, se bodo v začetku prihodnjega leta pomerili za glavno nagrado v Amsterdamu.

Salta s petimi obrati

»Tekmovanja v freestyle trampolinanju se od tekmovanj v skokih na veliki prožni ponjavi ločijo po tem, da imajo tekmovalci več odprtega prostora za lastno kreativnost. Pri gimnastiki je treba upoštevati pravila in smernice, kako je treba izvesti element. Pri freestyle trampolinanju sta potrebna obvladovanje elementov ter tudi izvirnost,« je pojasnila Maja Burja iz Woopa.

Pravi, da se med tekmovalci najde tudi kakšna predstavnica nežnejšega spola, vendar pa ob tem opaža, da tako v svetu kot pri nas v tem športu prevladujejo moški: »Je pa res, da je freestyle trampolinanje precej nova disciplina, tudi tekmovanja na tem področju so se pojavila komaj v zadnjih letih.«

Trampoliranje je, meni sogovornica, v porastu ravno zaradi tega, ker omogoča več kreativnosti od klasičnih gimnastičnih trikov na trampolinu. Šport je postal vse bolj priljubljen v zadnjih letih zaradi rasti prodaje zunanjih trampolinov in odpiranja trampolinskih parkov po vsem svetu.

Za akrobatske vragolije na trampolinu so poleg tehničnega znanja in kondicije pomembni še pogum, samozavest, morda celo ščepec norosti. »Gre za kombinacijo vsega naštetega. Potrebno je tehnično znanje – torej tekmovalci morajo znati izvesti zahtevne akrobatske elemente na trampolinu, na primer salto s petimi obrati. Tekmovalci morajo znati povezovati elemente z več obrati, zato so seveda potrebni tudi kondicija, samozavest in pogum. Pri vsem skupaj se ocenjujeta še izvirnost nastopa in slog tekmovalca,« za konec pripomni Maja Burja.