Še dopoldne je vodja tržiške Civilne zaščite Drago Zadnikar napovedal, da bodo cesto za lokalni promet in z določenimi omejitvami odprli v ponedeljek zvečer. Kot je pojasnil za STA, cesta še ni dovolj varna. Po tem, ko je popoldne župan Sajovic razpustil krizni štab občinske civilne zaščite, pa so se ob upoštevanju želja prebivalcev Jelendola odločili pohiteti.

Sajovic je za STA poudaril, da kot župan prevzema odgovornost za to odločitev, saj si 187 prebivalcev Jelendola želi normalnega življenja in vsaj občasnega dostopa v dolino po južni strani.

Kot so dodatno sporočili z občine, so gradbeniki Vodnogospodarskega podjetja iz Kranja dva največja usada za predorom že sanirali in v makadamski izvedbi vzpostavili interventni južni dostop do vasi Jelendol.

»V skladu z željo 187 krajanov Jelendola in Doline in v skladu s sklepi sestanka, ki smo jih v sredo sprejeli s krajani omenjenih vasi, je bila danes izpolnjena njihova želja in velika potreba. Iskrena zahvala domačinom za potrpljenje in medsebojno pomoč, gradbincem pa za hitro in dobro opravljeno delo,« so v sporočilu povzeli izjavo župana Sajovica.

Uporabnike ceste je ob tem opozoril, naj bodo kar se da previdni pri vožnji po interventni poti. »Interventni dostop je namenjen domačinom, da bodo lahko šli v službo in v šolo. A stanje na cesti, ki jo je katastrofalno poškodovalo minulo neurje, še ni tako, da bi omogočalo vožnjo z normalno hitrostjo ali turistični obisk ter ogled krajev.«

Tudi od ponedeljka naprej dela na cesti

Župan Sajovic je sicer za STA poudaril, da bodo tudi od ponedeljka naprej na cesti potekala dela, zato bo promet potekal z določenimi omejitvami, in sicer le za nekaj ur v jutranjem in večernem času. Ocenjuje še, da bodo sanacijska dela na odseku ceste čez Dovžanovo sosesko, ki je dolg med sedem in osem kilometrov, potekala še vsaj leto ali dve.

Neurje, ki je 30. oktobra zajelo del Slovenije, je veliko škode povzročilo na Gorenjskem. v Občini Tržič je med drugim voda odnesla cestno povezavo do Jelendola. Od tedaj je štab civilne zaščite prebivalce oskrboval s hrano, sredi tedna so prvič smeli peš prečkati udor in se tako odpraviti na delo v dolino.