»Zelo smo ponosni, da smo v teh dveh letih uspeli vzpostaviti radioterapijo do te mere, da dopoldanska izmena teče v polnem obsegu, in to kljub temu da še vedno nimamo dovolj kadra, predvsem pri zdravnikih,« je v izjavi za medije ta teden povedal medicinski fizik Sašo Pulko.

V teh dveh letih so obsevali nekaj manj kot tisoč bolnikov. Zaenkrat z dvema linearnima pospeševalnikoma, ki ju imajo na voljo, opravljajo zdravljenja bolnic z rakom na dojki in paliativno oskrbo, v prihodnjih letih pa nameravajo širiti dejavnost, najprej najverjetneje na rak pljuč.

Vse je odvisno od kadrovske popolnitve, ki predstavlja težavo že vse od odprtja novo zgrajenega oddelka za onkologijo UKC Maribor konec leta 2015. Oddelek ima tri enote, na enoti za radioterapijo je trenutno zaposlenih okoli 20 ljudi. »Če bi želeli delati še v popoldanski izmeni, bi potrebovali še enkrat toliko ljudi,« je povedal Pulko.

Trenutno imajo le eno zdravnico specialistko radioterapije, zato jim pomagajo kolegi z Onkološkega inštituta v Ljubljani in strokovnjak iz Zagreba. Prihodnje leto naj bi specializacijo iz radioterapije zaključili štirje, še štirje pa specializacijo iz internistične onkologije.

»Postavimo lahko spomenik dobremu sodelovanju čez Trojane. Stroka je stopila skupaj, zato smo lahko začeli. Vsaka novost seveda mora biti varna za bolnike in zaposlene,« je pred dnevi za časnik Večer povedala predstojnica onkološkega oddelka UKC Maribor Maja Ravnik.