Đoković je v začetku tega tedna znova zasedel prvo mesto na lestvici ATP, le štiri mesece in pol pred tem pa je bil na zanj skromnem 22. mestu. Po zmagah na turnirjih za grand slam v Wimbledonu in odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku ter zmagoslavjih na turnirjih serije masters v ameriškem Cincinnatiju in kitajskem Šanghaju, je znova številka 1, na tem položaju pa je zamenjal v zadnjem obdobju poškodovanega Španca Rafaela Nadala.

»Đoković je uprizoril zgodovinsko vrnitev in postal prvi igralec, ki je v tekočem letu naredil tako viden skok po lestvici in se izven 'top 20' prebil na prvo mesto lestvice ATP. Đoković je petič sezono končal na prvem mestu lestvice ATP, kar je v preteklosti uspelo le še Američanoma Jimmyju Connorsu in Petu Samprasu ter Švicarju Rogerju Federerju,« so zapisali na spletni strani ATP.

Federer najbolj priljubljen, nagrada za fair-play Nadalu

Poleg Đokovića in Vajde so nagrade prejeli še nekateri drugi teniški igralci. Grk Stefanos Cicipas je igralec, ki je najbolj napredoval v tej sezoni, novinec leta je 19-letni Avstralec Alex de Minaur, najbolj priljubljen igralec v seriji ATP je 37-letni Federer, nagrado za fair-play je prejel Nadal, najboljši par v karavani ATP pa sta Hrvat Mate Pavić in Avstrijec Oliver Marach.

Ob tem kaže omeniti, da bo londonska Arena O2 med 11. in 18. novembrom gostila najboljših osem teniških igralcev na svetu. Đoković bo igral v skupini Guga Kuerten, v njej so še Nemec Alexander Zverev, Hrvat Marin Čilić in Američan John Isner, ki je zamenjal poškodovanega Nadala. V skupini Lleyton Hewitt so Federer, Južnoafričan Kevin Anderson, Avstrijec Dominic Thiem in Japonec Kei Nishikori, slednji je zapolnil nastalo vrzel po poškodbi Argentinca Juana Martina del Potra. Nagradni sklad na letošnjem sklepnem turnirju znaša 8,5 milijona ameriških dolarjev.