15-mesečni deklici, Nima in Dawa Palden, sta imeli skupaj zraščen trup in samo ena jetra. Zraščeni sta bili tako, da sta se gledali. Nista mogli skupaj sedeti, zato sta morali ležati, lahko pa sta stali, vendar ne obe hkrati.

Kot je novinarjem dejal glavni kirurg Joe Crameri, sta deklici operacijo dobro prestali in je o uspehu operacije z veseljem obvestil njuno mater. »Pri nobeni operaciji ni nič boljšega kot to, da lahko greš do staršev in jim poveš, da smo poskrbeli za njihovega otroka,« je dejal po poročanju britanskega BBC.

Iz fotografij, ki jih je objavila bolnišnica, je razvidno, da deklici ležita na ločenih posteljah.

Operacija je trajala 6 ur

V šesturni uspešni operaciji sta sodelovali dve 18-članski skupini kirurgov, anesteziologov, specialistov in sester, po ena za vsako od dvojčic, poroča BBC. Zdravniki so uspešno ločili jetra. Ugotovili so tudi, da si deklici ne delita črevesja, kar pred operacijo ni bilo popolnoma jasno in so se tega pravzaprav najbolj bali.

Siamski dvojčici sta skupaj z materjo v Melbourne prispeli prejšnji mesec, vendar pa so zdravniki operacijo do danes prelagali.

Tako kot pri vseh operacijah bo izziv naslednjih 24 do 48 ur, vendar smo potihoma prepričani, da se bo vse dobro izteklo, je dejal Crameri.

Siamski dvojčki so redki, rodijo se na vsakih 200.000 rojstev, približno 40 do 60 odstotkov pa je mrtvorojenih.