Sistem samodejnega prepoznavanja AIS namreč avtomatsko javlja položaj ladje na morju, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Fregata s 137-člansko posadko je v četrtek, ko se je vračala z Natove vaje Trojni stik, trčila v velik tanker. Vojaška ladja je bila pri tem močno poškodovana. Sedaj je v zalivu v kraju Oygarden. Norveška vojska jo namerava danes dvigniti iz morja s pomočjo žerjava.

Norveško obrambno ministrstvo je sporočilo, da vrednost ladje Helge Ingstad ocenjujejo na 190 milijonov evrov.

Kako je prišlo do trčenja?

Norveška policija in komisija za oceno poškodb ladij imata sedaj nalogo ugotoviti, zakaj je moderno vojaško polovilo trčilo v tanker.

Spletni časnik Aldrimer.no je danes poročal, da sta s fregato pred nesrečo v stik stopila tako tanker kot kontrola pomorskega prometa in jo posvarila pred možnostjo trčenja. Kapitan tankerja, ki je bil natovorjen s 625.000 litri surove nafte, je fregato tudi videl, a trčenja zaradi velikosti svoje ladje ni mogel več preprečiti.

Posadka fregate naj bi mu tudi odgovorila, da ima vse pod nadzorom, je še poročal spletni časnik, ki se je skliceval na anonimni vir. Tega niso želeli komentirati ne pri mornarici ne pri obalni straži.