Rusija upa, »da bomo s skupnimi močmi odprli novo poglavje v zgodovini Afganistana«, je ob začetku pogovorov v Moskvi dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Ob tem je poudaril, da je udeležba afganistanskih voditeljev in talibanov »pomemben prispevek«, usmerjen k vzpostavitvi »ugodnih pogojev za začetek neposrednih pogovorov«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Računam na vas, da bomo imeli resne in plodne pogovore, ki bodo upravičili upanje afganistanskih prebivalcev,« je še dejal pred pogovori, ki so nadaljevali za zaprtimi vrati.

Prvo srečanje, ki se ga udeležujejo tudi talibani

Tiskovni predstavnik talibanov Zabiulah Mužahid je potrdil, da se pogovorov udeležuje tudi pet predstavnikov te afganistanske milice. Dodal je sicer, da ne bodo imeli »nobene vrste pogajanj« z delegacijo iz Kabula. »Ta konferenca ni namenjena pogajanjem z nobeno stranjo, temveč iskanju mirne rešitve vprašanja Afganistana,« je pojasnil.

Gre za prvo tovrstno mednarodno srečanje na visoki ravni, ki se ga udeležujejo tudi predstavniki talibanov, je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Delegacijo iz Kabula medtem sestavljajo štirje predstavniki afganistanskega visokega sveta za mir, je sporočil tiskovni predstavnik tega organa Sajed Ihsan Taheri.

Rusija je na pogovore povabila tudi predstavnike ZDA, Indije, Kitajske, Pakistana in petih držav nekdanje Sovjetske zveze iz srednje Azije.

Srečanje bi moralo potekati že septembra, a je bilo preloženo, saj je Afganistan vztrajal, da bi moral pogovore voditi Kabul.