»Zahvaljujemo se pravosodnemu ministru Jeffu Sessionsu za opravljeno delo in mu želimo dobro,« je bil kratek tvit, s katerim se je Donald Trump poslovil še od enega visokega člana svoje še ne dveletne vladavine. V nedatiranem odstopnem pismu je Sessions zapisal, da odstopa na predsednikovo zahtevo, ki pa ni nobeno presenečenje. Večje je pravzaprav, da se je v primerjavi s skoraj dvema ducatoma izpostavljenih članov Trumpove administracije, ki so morali oditi pred njim, obdržal še več kot leto in pol po tistem, ko mu je Trump obrnil hrbet s prepustitvijo nadzora preiskave ruske vloge v ameriški predsedniški predvolilni kampanji namestniku Rodu Rosensteinu.

Uresničeval je Trumpov program

Sessions je v odstopnem pismu navedel, da je kot pravosodni minister pripomogel k uresničevanju predsednikove politične agende, navedel je vodilno vlogo pri zatiranju ilegalne imigracije ter pri onemogočanju »transnacionalnih tolp« in že epidemične porabe opioidov v ZDA. Kot najpomembnejše pa je izpostavil obnovo vladavine prava – »veličastne tradicije, ki jo moramo vsi varovati«.

Trump je začasno vodenje ministrstva zaupal Matthewu Whitakerju, od lanskega poletja šefu Sessionsovega kabineta, sicer pa somišljeniku, ko gre za kritiko neodvisnega posebnega preiskovalca Roberta Muellerja.

Njegov prevzem nadzora preiskave pa že razburja demokrate. Politični analitiki ocenjujejo, da bi Whitaker Muellerjevo preiskavo lahko spodkopal z odrekanjem sredstev zanjo, ni pa jasno, kako bi jo lahko preusmeril. Nancy Pelosi, ki pričakuje, da bo vodila demokrate v ponovno osvojenem predstavniškem domu kongresa, je ocenila, da je odstop Sessionsa odkrit Trumpov poskus miniranja preiskave ruske afere, in Whitakerju priporočila, da se izvzame iz kakršnega koli poseganja vanjo. Chuck Schumer, vodja demokratske manjšine v senatu, pa je ocenil, da bi omejevanje Muellerjeve preiskave ali celo njen konec sprožil ustavno krizo.

Trumpova jeza zaradi Sessionsove izločitve pravzaprav ni bila upravičena, saj se je slednji še kot svetovalec v njegovi kampanji srečeval z ruskimi predstavniki in je bil zato »kontaminiran«. Ali se namerava Trump znebiti tudi Rosensteina, ni povedal, čeprav so ga o tem spraševali na povolilni tiskovni konferenci. Potrebe po tem pravzaprav ni, saj je za Muellerja, kot rečeno, odslej zadolžen Whitaker.

Čeprav je Sessions dal vedeti, da položaj zapušča na Trumpovo zahtevo, je formalno sam odstopil. S tem je omogočil Trumpu, da imenuje začasnega pravosodnega ministra in v miru ustoliči novega po svoji volji in z novo republikansko večino v senatu. Če bi ga predsednik razrešil, bi vršilec dolžnosti avtomatično postal Rosenstein, tako pa se je uresničil scenarij, ki ga je pred prihodom na pravosodno ministrstvo lani za CNN opisal prav Whitaker.