Evropska unija je danes objavila sveže opozorilo Italiji zaradi načrtovanega proračunskega primanjkljaja, rekoč, da bo višji od izračunov vlade v Rimu, gospodarska rast pa manjša. Italijanski finančni minister Giovanni Tria je odgovoril, da je izračun evropske komisije tehnična napaka, njena analiza pa delna in nezadostna.

S tem se nadaljuje prerekanje italijanske vlade in evropske komisije. Ta je nedavno odmevno zavrnila predlog italijanskega proračuna za leto 2019, ki ji ga morajo poslati vse članice evrskega območja. Komisija ocenjuje, da bo proračunski primanjkljaj Italije prihodnje leto znašal 2,9 odstotka BDP, kar je sicer pod dovoljenimi 3 odstotki, a le v primeru, da italijanski javni dolg ne bi presegal 60 odstotkov BDP. V resnici ta znaša več kot 130 odstotkov BDP, poleg tega pa predlagani proračun ni naravnan k zmanjševanju strukturnih problemov, ampak k izpolnjevanju obljub volilcem brez ustrezne spodbude za gospodarsko rast, ocenjuje komisija.

Italija trdi, da bo proračunski primanjkljaj znašal 2,4 odstotka BDP, leta 2020 2,1 odstotka, gospodarska rast pa 1,5 in 1,6 odstotka. Komisija ji za obe leti napoveduje 0,3 odstotka nižjo rast. Evropski komisar za gospodarstvo Pierre Moscovici pravi, da je do razlike prišlo, ker je komisija v izračunih že upoštevala naraščajoče stroške italijanskega zadolževanja. Spor s komisijo je slednje le še dvignil.

Po pravilih evrskega območja mora Italija zaradi zavrnitve proračuna komisiji poslati novega do 13. novembra, sicer jo lahko doletijo sankcije. Vlada v Rimu vztraja, da popravkov ne bo.

Komisija je objavila tudi podatke za vso EU. Za prihodnje leto predvideva 1,9-odstotno gospodarsko rast, manj od letošnje 2,1-odstotne. Kot pozitivno komisija izpostavlja rast domače porabe in vlaganj. Brezposelnost trenutno znaša 8,4 odstotka in naj bi prihodnje leto padla na 7,9 odstotka. Komisija pa opozarja pred pregrevanjem ameriškega gospodarstva, tveganjem zaradi brexita in trgovinskih sporov po svetu.