Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, sta premierja obsežen del pogovora namenila prihodnosti delovanja Evropske unije.

Strinjala sta se, da je treba okrepiti delovanje EU, da se bo lahko učinkoviteje soočala s ključnimi izzivi in grožnjami, zagotavljala varnost na zunanjih mejah in znotraj unije ter omogočala ekonomsko in socialno varnost.

Soglašala sta tudi glede potrebe po usklajeni, enotni in vzdržni migracijski politiki EU, ki mora biti osnovana na učinkovitem nadzoru zunanjih meja EU. Strinjala sta se, da EU potrebuje evropske rešitve in ne enostranskih, ki bi spodkopale temeljna načela EU, in se zavzela za ponovno celovito delovanje schengenskega območja.

Delila sta tudi stališče, da sta ekonomska in socialna konvergenca v EU ključna pogoja za njeno dolgoročno stabilnost in enotnost.

Šarec Sancheza povabil v Slovenijo

Pomemben poudarek razprave sta namenila razpravi o večletnem finančnem okviru EU 2021-2027 in se zavzela za čimprejšnji zaključek omenjenih pogajanj. Strinjala sta se, da bi morali voditelji na decembrskem zasedanju Evropskega sveta o tej temi opraviti resno in poglobljeno razpravo.

Zavzela sta se tudi za nadaljnje približevanje držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Premier Šarec je v pogovoru izpostavil, da mora EU ostati vključena in dejavna v regiji, saj je evropska perspektiva spodbuda za varnost, gospodarski in socialni napredek držav Zahodnega Balkana.

Premier Šarec je španskega kolega ob tej priložnosti povabil tudi na obisk v Slovenijo.

Predsednika vlade je v Madridu na njegovem prvem obisku v Španiji od prevzema položaja septembra spremljal tudi zunanji minister Miro Cerar. Novo vlado pod vodstvom socialista Sancheza ima od junija sicer tudi Španija.