V Gorenjskem muzeju so odprli razstavo o osrednjem kranjskem spomeniku kulturne dediščine, o gradu Khislstein in rodbini Khisl, po kateri je dobil ime. Soavtorica razstave in obenem direktorica muzeja Marjana Žibert je prepričana, da bo razstava privabila obiskovalce mestnega jedra, ki jim je ta lepo obnovljen ter zgodovinsko in kulturno bogat objekt mnogokrat neznanka. Razstava o 440 let starem gradu in rodbini Khisl naj bi bila ena od privlačnosti mesta, ki se kot številna druga po Sloveniji bojuje s težavami pri oživljanju mestnega jedra, kjer grad stoji. Soavtorica razstave je Veronika Pflaum, pri njeni pripravi pa je sodelovala cela vrsta sodelavcev in strokovnjakov iz vse Slovenije in tujine.

Podjetna družina, pečat pustili tudi kot meceni

Khislovi, ki so imeli približno 30 podobnih poslopij na ozemlju današnje Slovenije, dejansko v gradu niso stanovali, so mu pa po nakupu stavbe dali svoje ime. K nam so Khislovi verjetno prišli iz Bavarske, a so bili v našem okolju s podjetnostjo uspešni in pustili pečat tudi kot meceni. Radi so delovali v lokalnem okolju, eden med njimi je postal celo ljubljanski župan. Kranjski plemiški dvorec so kupili v 16. stoletju in ga prezidali v grad. Svojo končno in zelo lepo podobo je grad dobil v letu 2012, ko je bila končana prenova s pomočjo evropskega denarja in je v njem urejen tudi osrednji razstavni prostor Gorenjskega muzeja. Projekt predstavitve gradu in rodbine Khisl je stal okoli 25.000 evrov, ogled pa pomeni svojevrsten sprehod skozi zgodovino tako Kranja kot širšega okolja, kjer so delovali Khislovi.

Pri sosedu nimajo pojma

Kot trdi direktorica muzeja Žibertova, morajo ljudje spoznati svojo kulturno dediščino in svoje mesto mora dediščina dobiti tudi v turizmu, kar je za Kranj še poseben izziv. Po njeni oceni sicer Gorenjski muzej obišče med 8000 in 10.000 obiskovalcev na leto, daleč najbolj pa je v Kranju obiskana Prešernova spominska zbirka, ki jo obišče približno 12.000 obiskovalcev.

Gorenjski muzej je javni zavod, ki ga je ustanovila Mestna občina Kranj, njegovo delovanje pa omogoča predvsem kranjski proračun. Le streljaj od gradu Khislstein je sedež drugega pomembnega javnega zavoda, in sicer Zavoda za turizem in kulturo. Neposredno po predstavitvi razstave o rodbini Khisl in njihovega nekdanjega gradu smo potrkali pri njih z vprašanjem, ali vedo kaj o nekem odprtju oziroma razstavi nasploh. Vendar za informiranje obiskovalcev zadolžena predstavnica o omenjeni razstavi v Gorenjskem muzeju ni vedela ničesar. Zato pa bi lahko zvedeli vse o vinskem prazniku v rovih pod Kranjem, ki so dobesedno pod gradom Khisltein.