Todorićeva odvetnika sta po koncu današnje obravnave dejala, da je preiskovalni sodnik ocenil, da se Todorićevo bivanje v Londonu lahko obravnava kot pobeg. Zato je ugodil zahtevi tožilstva, da bo Todorić ostal v preiskovalnem priporu zaradi nevarnosti pobega. Pred tem je sodnik ugotovil, da so potekli razlogi za pripor glede morebitnega Todorićevega vpliva na priče, je novinarjem pojasnila odvetnica Jadranka Sloković pred županijskim sodiščem v Zagrebu.

Odvetnik Čedo Prodanović je dodal, da po njuni oceni Todorić ni pobegnil v London, temveč je bil nedostopen hrvaškim oblastem in je zgolj uporabil legalna pravna sredstva v Angliji, da bi se poskusil izogniti izročitvi. Odvetnika sta navedla, da sodnik ni želel sprejeti niti predloga varščine za izpustitev Todorića, da bi se lahko branil s prostosti.

Velika Britanija je v sredo izročila Todorića, potem ko so ga 7. novembra lani prijeli v Londonu na temelju evropskega pripornega naloga, ki ga je objavila Hrvaška. Todorić je lani odšel v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju.

Po četrtkove prihodu z redno letalsko linijo iz Londona v Zagreb, so Todorića prepeljali v zagrebški pripor, ker je tožilstvo po lanskem začetku preiskave za kriminal v Agrokorju zahtevalo pripor za Todorića zaradi nevarnosti vpliva na priče med potekom preiskave.

Postopek bo trajal najmanj šest ali sedem let

Hrvaško tožilstvo sumi Todorića, da je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly oškodoval Agrokor za milijonske zneske. Na ta način naj bi koncern pripeljali na rob propada.

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov).

Todoriću ima blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Eden odvetnikov Todorićeve družine je danes ocenil, da bo tudi v primeru potrditve obtožnice v prvem primeru proti Todorići postopek potekal najmanj šest ali sedem let. Meni, da ni nujno, da bo vseh 15 osumljencev na koncu tudi med obtoženci. Oba Todorićeva sina sta z družinami zapustila Hrvaško. Živela naj bi v Angliji in Švici.