»Potekal bo belo-rdeč pohod, ki ga bo organizirala država,« so v sredo po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz urada poljskega predsednika Andrzeja Dude. Bela in rdeča sta barvi poljske zastave.

Shod so napovedali po srečanju Dude in poljskega premierja Mateusza Morawieckega, ki sta govorila o prepovedi shoda skrajne desnice. Temu so se želeli pridružiti predstavniki oblasti, a jih ne bo, ker organizatorjev niso uspeli prepričati, da bi nosili samo poljske zastave. S tem so želeli preprečiti rasistični prizvok shoda.

Županja Varšave prepovedala shod

Shod skrajne desnice je prepovedala varšavska županja Hanna Gronkiewicz-Waltz, češ da je Varšava zaradi agresivnega nacionalizma dovolj pretrpela. Dodala je, da od pravosodnega ministra Zbigniewa Ziobra ni dobila zagotovila, da bo policija poskrbela za varnost ob nedeljskem shodu.

»Pohod bo potekal ne glede na to, kaj trdi Hanna Gronkiewicz-Waltz,« pa je povedal eden od organizatorjev Mateusz Marzoch, ki je odločitev označil za »arogantno in sramotno«.

Lani se je shoda, ki ga pripravljajo od leta 2009, udeležilo okoli 60.000 ljudi, ki so vzklikali do tujcev sovražna gesla, kot je »Begunci ven«. Pred prepovedjo so organizatorji napovedovali, da se ga bo letos udeležilo med 100.000 in 250.000 ljudi, številni naj bi tako kot lani prišli tudi iz tujine.