Odločitev nogometaša Leipziga Kevina Kampla, da konča kariero v slovenski reprezentanci, je zasenčila tiskovno konferenco na Brdu pri Kranju, na kateri je začasni selektor Igor Benedejčič predstavil seznam igralcev za zadnji tekmi lige narodov z Norveško in Bolgarijo. Čeprav je Kampl svojo odločitev vodstvu Nogometne zveze Slovenije (NZS) sporočil že konec minulega tedna, jo je tiskovni predstavnik Matjaž Krajnik posredoval javnosti šele danes popoldne z besedami: »Kevin Kampl se je odločil, da zaključuje reprezentančno kariero, več pa boste morali vprašati še njega.« Kampl je bil nedosegljiv za pojasnila, saj je imel danes z Leipzigom v Glasgowu na sporedu tekmo lige Evropa. Odločitev Kampla sovpada z izbiro Benedejčiča, ki se je s predsednikom NZS Radenkom Mijatovićem sestal minuli četrtek, sporočilo za javnost pa so spisali v petek. Benedejčič pravi, da ni bil v stiku s Kamplom, NZS pa je informacijo o Kamplovem slovesu pred vso Slovenijo skrivala teden dni.

»Žal mi je, da je sprejel takšno odločitev. Gre za odličnega, vrhunskega igralca, kar dokazuje že vrsto let v klubu. Mogoče smo v izbrani vrsti kritični do njega, ampak reprezentanca ima drugačen slog igre kot klub. Osebno mi je res žal, potihoma pa upam, da se bo premislil in bo pomagal Sloveniji,« je primer komentiral Igor Benedejčič. 28-letni Kampl, ki je glede slovenske reprezentance nogometni otrok odstavljenega selektorja Tomaža Kavčiča, saj je bil rojen in vzgojen v Nemčiji, je v ligi narodov igral le na prvi tekmi z Bolgarijo, na kateri se je poškodoval, zato ni odpotoval na Ciper. Oktobra je tekmi z Norveško in Ciprom izpustil zaradi izčrpanosti po virozi in tedaj rojakom sporočil, da se bo v ekipo vrnil novembra. A medtem je Mijatović zaradi pritiska javnosti odstavil Kavčiča, Kampl pa je sklenil kariero v reprezentanci. V njej je imel več kratkih stikov s selektorjem Srečkom Katancem v zadnjem obdobju njegovega mandata, pa tudi s soigralci, ko je izpustil reprezentančno akcijo zaradi urejanja prestopa v Leipzig in so se proti njemu obrnili celo s sporočilom za javnost.

Benedejčič s seznamom igralcev ni presenetil, saj so na njem isti, kot so bili že pri Kavčiču. Aleksandar Radosavljević, nekdanji slovenski reprezentant, je edini nov obraz v strokovnem štabu na željo Benedejčiča, s katerim sodelujta v mlajših selekcijah. »Priložnost bom dal igralcem, s katerimi smo sodelovali eno leto. Z njimi smo trdo delali, čeprav tega ne potrjujejo rezultati. Ker imajo fantje kar osem kartonov, je na seznamu 26 igralcev. Iličić zaradi izključitve ne sme igrati proti Norveški, Jokić je poškodovan, a pride na zbor in z zdravstveno službo bomo ocenili, ali bo sposoben za pomoč reprezentanci,« je pojasnil Benedejčič.

Čeprav je 49-letni Koprčan zgolj vršilec dolžnosti, vse skupaj jemlje kot veliko priznanje in se zaveda odgovornosti. Slovenija mora za obstanek v ligi C zmagati na obeh tekmah, sicer bo izpadla v klet evropskega nogometa. »Zavedamo se, da smo zadnji na lestvici z zgolj točko, zato vzdušje okoli reprezentance ni najboljše. Čakata nas tekmi z ekipama, ki se borita za prvo mesto. V pogovorih z igralci bomo skušali dvigniti samozavest in motivacijo. Na igrišču moramo popraviti veliko stvari. V obrambi bomo morali biti veliko bolj zbrani. Je pa premalo časa za uvedbo sprememb, da bi prihodnji teden proti Norveški gledali spektakularno Slovenijo. Razmišljamo tudi o menjavi sistema igre. V reprezentanci hočem le igralce, ki želijo igrati za Slovenijo. Nočem, da kdo pogojuje nastop z imenom selektorja ali da ne bo prišel zaradi kluba. Temu je treba narediti konec,« je bil odločen Benedejčič.

Odločitev o izbira vratarja bo prepustil njihovemu trenerju Borutu Mavriču. Benedejčič zelo ceni Ivačiča, ker zelo dobro igra z nogo, kar je odlika proti ekipam, ki izvajajo pritisk. Razmišljal je tudi o Samirju Handanoviću: »Je prevelik profesionalec, da bi prišel le za dve tekmi. Če nekdo noče igrati igrati za reprezentanco, je pravilno, da se pokliče Samirja, če to želi. O Jasminu Handanoviću nisem razmišljal. Z vsem spoštovanjem, a je star 40 let in moramo razmišljati o prihodnosti.«

Razgovoril se je tudi o tem, kaj je šlo narobe, da je slovenski reprezentančni nogomet padel tako nizko: »Pričakovanja so bila velika, hoteli smo osvojiti prvo mesto. Prišlo je do menjave generacije. Veliko fantov ima malo tekem, zato reprezentanca potrebuje čas. Tudi novi selektor bo moral potrpežljivo graditi ekipo. Vsi skupaj si želimo zmago, a moramo razmeti položaj. Ta ekipa ima potencial, imamo Zajca, Črnigoja in fante, ki prihajajo. Iličić je prevzel odgovornost v slačilnici, na treningu in igrišču.«