Volkswagen in Daimler sta po besedah Scheuerja pripravljena na lastne stroške nadgraditi motorje oziroma izpušne sisteme avtomobilov. Medtem pa naj BMW ne bi bil pripravljen slediti temu zgledu.

Vsi trije proizvajalci pa so pripravljeni zagotoviti do 3000 evrov za različne ukrepe, med drugim spodbude za primer, da bi kupci svoj stari dizelski avtomobil zamenjali za okolju prijaznejše vozilo.

Scheuer je sicer napovedal, da bo govoril tudi s tujimi avtomobilskimi proizvajalci. Ti bi namreč morali v reševanje situacije z dizelskimi motorji vložiti enak napor kot nemški proizvajalci, je poudaril.

Nemško sodišče odredilo prepoved vožnje dizlov v Kölnu in Bonnu

Nemški mesti Köln in Bonn morata zaradi visoke onesnaženosti zraka od aprila 2019 uvesti prepoved vožnje vozil s starejšimi dizelskimi motorji, je danes odločilo upravno sodišče v Kölnu. Tožbo je proti mestoma vložila okoljevarstvena organizacija Deutsche Umwelthilfe, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Kölnu je bila dovoljena meja količine škodljivega dušikovega dioksida lani občutno prekoračena - letna povprečna vrednost je namesto 40 mikrogramov na kubični meter znašala 62 mikrogramov. V Bonnu je bila vrednost pri 47 mikrogramih.

Köln in Bonn se bosta s tem pridružili Stuttgartu, Aachnu, Frankfurtu, Mainzu in Berlinu, ki so prav tako morali uvesti prepovedi umazanih dizelskih vozil po odločitvi sodišča. Prvo nemško mesto, ki je uvedlo tovrstno prepoved, je bil sicer Hamburg, je pa prepoved omejil na zgolj dve ulici v mestnem središču.