»ZDA so nam dale 45 dni, da predložimo načrt, kako bomo postopoma prenehali uporabljati iransko nafto in plin,« je neimenovani vir povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Dodal je, da so Washingtonu sporočili, da Irak potrebuje do štiri leta, da postane energetsko samozadosten ali najde druge alternative.

Predstavnik State Departmenta za Iran Brian Hook je potrdil, da so ZDA Iraku dovolile, da še naprej plačuje za uvoz iranske elektrike.

Iraška vlada že dlje časa poskuša krmariti med ZDA in Iranom za zaščito svojega krhkega gospodarstva. Iraški premier Adel Abdel Mahdi je tako ta teden izjavil, da je Bagdad v pogovorih z obema stranema za zaščito svojih interesov.

»Irak ni del sankcij režima. Pogovarja se z vsemi in ne želi biti vpleten v konflikt, katerega del ni,« je v torek dejal Mahdi.

V ponedeljek so, pol leta po odstopu Washingtona od mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, s katerim je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij omejil svoj jedrski program, začele veljati še ostrejše sankcije ZDA proti Teheranu. Washington z njimi državam po svetu prepoveduje trgovanje z iransko nafto ter finančne transakcije z Iranom, sicer čakajo sankcije tudi njih.