»Zahvaljujemo se pravosodnemu ministru Jeffu Sessionsu za njegovo delo in mu želimo vse dobro,« je ameriški predsednik zapisal na twitterju.

Sessions, ki je nekoč služil kot republikanski senator iz zvezne države Alabame, je bil med prvimi, ki so podprli Trumpovo kandidaturo za predsednika ZDA, za kar je bil kasneje nagrajen s pomembnim položajem v Trumpovi administraciji.

Odnosi med predsednikom in Sessionsom pa so se od Trumpove izvolitve precej ohladili. Trump je bil do svojega ministra za pravosodje večkrat zelo kritičen, jabolko spora pa je bila Sessionsova odločitev, da se izloči iz preiskave ruskega vpletanja v predsedniške volitve leta 2016. Sessions je to storil, ker se je pred volitvami kot svetovalec Trumpove kampanje srečeval z Rusi. Trumpa je Sessionsova odločitev za izločitev iz vseh zadev okrog preiskave presenetila in razočarala, saj je računal, da ga bo pravosodni minister ščitil pred njo.

Kaj se bo zgodilo s preiskavo?

Sessionsov odstop pomeni, da preiskava ruske afere ne bo več v pristojnosti njegovega namestnika Roda Rosensteina, ki ga lahko Trump mirno pusti na položaju, ali pa tudi odpusti. Rosenstein je za preiskavo ruske afere imenoval posebnega tožilca Roberta Muellerja in bil zadolžen zanj, ker je bil Sessions izločen.

Za Muellerja bo sedaj pristojen novi pravosodni minister, ki ga lahko Trump sedaj v času senatnih počitnic začasno imenuje kar sam brez soglasja senata. Potem, ko so ohranili večino v senatu s Trumpovo pomočjo in so demokrati prevzeli večino v predstavniškem domu, senatni republikanci Trumpu samovolje ne bodo zamerili.

Nov pravosodni minister bi sedaj lahko odpustil Muellerja in s tem zaključil rusko preiskavo. Demokrati so tak razplet pričakovali in se pripravljajo na to, da Muellerja javno zaslišijo v ustreznih odborih predstavniškega doma. Bela hiša bo proti, začel se bo sodni spor in razplet bo odvisen od volje vrhovnega sodišča ZDA.

Trump je le nekaj ur prej na novinarski konferenci zavrnil odgovor na vprašanje o zamenjavah v njegovi vladi. Na vprašanje ali bo odpustil Sessionsa in Rosensteina je odgovoril, da bo z odgovorom na to še nekoliko počakal.

Sessions je medtem v sporočilu za javnost zapisal, da je odstopil na željo predsednika Trumpa.