Tudi tretja domača tekma košarkarjev Olimpije v Fibini ligi prvakov ni imela srečnega konca. Ljubljančani so danes v Stožicah v 5. krogu gostili litovski Neptunas iz Klaipede in po novi bledi predstavi, v kateri niso bili niti v enem trenutku v igri za zmago, zabeležili še četrti poraz. Kljub podvojenemu proračunu in urejenih razmerah zmaji v Evropi delujejo nebogljeno kot že dolgo ne. Trije prepričljivi domači porazi v tretjekakovostnem evropskem tekmovanju proti Strasbourgu, Virtusu iz Bologne in Neptunasu v ne tako daljni preteklosti zagotovo ne bi minili brez posledic, danes pa udarce vodstvo kluba mirno prenaša.

Pred današnjim obračunom so iz tabora Olimpije sporočili, da bodo naredili vse, da v Fibini ligi prvakov dosežejo drugo zmago, a so znova zgrešili že pri samem pristopu k tekmi. Medtem ko je Neptunas od prve sekunde kar prekipeval od energije, bil odločen in izjemno agresiven v obrambi, so Ljubljančani delovali, kot da ne vedo natančno, kaj bi počeli na igrišču. Litovski klub je tako že na samem uvodu zagospodaril v Stožicah in neusmiljeno polnil koš nasprotnika. Obramba zmajev je bila praktično neobstoječa, v nekaterih trenutkih pa resnično tako slaba in naivna, kot ni pri ekipah v mladinski ali celo kadetski ligi. Pri gostiteljih ni funkcioniral niti napad, saj je znova temeljil na samostojnih akcijah. Situacijo je sprva reševal razpoloženi Aleksandar Lazić, ki pa si je že v sedmi minuti nabral tri osebne napake in se usedel na klop za rezervne igralce, nato pa Mirza Begić, ki je edini dajal vtis, da mu ni vseeno za potek dogodkov na parketu. V 12. minuti je Neptunas tako vodil že za 17, Olimpiji pa se je v drugem delu druge četrtine le odprlo v napadu, a ji to pretirano ni pomagalo, saj so gostje koš dosegli skoraj v vsakem napadu in v prvih 20 minutah nasuli kar 56 točk.

Tudi drugi polčas se je začel podobno, kot je potekal prvi. Ko je najmanj kazalo na to, je Olimpija ob koncu tretje četrtine naredila delni izid 10:0 in se približala Neptunasu na osem, a so Litovci napad gostiteljev odbili. Kljub temu so zmaji začutili, da lahko nasprotnika resno ogrozijo in so se sredi zadnje četrtine približali na vsega šest točk zaostanka. A ko bi morali Ljubljančani dokončno ujeti priključek, jim je znova zmanjkalo idej v napadu in zbranosti v obrambi, kar je pripeljalo do novega poraza.

»Neptunas je zelo fizična in izkušene ekipa, ki je znala izkoristiti naše slabosti. Dosegla je 56 točk v raketi in prišla do prevelikega števila skokov v napadu. Nismo imeli dovolj moči, da bi se borili proti njim. Gre za kakovostno moštvo, ki je pred kratkim v litovskem prvenstvu s kar 15 točkami porazilo Žalgiris. To ni slučajno,« je po porazu povedal trener Olimpije Zoran Martić in dodal, da je Fibina liga prvakov specifično tekmovanje, kjer ekipe nimajo ekstremne višine, a so fizično močne, zato ima Olimpija proti njim težave.

Fibina liga prvakov, skupina D, drugi izidi 5. kroga: Bešiktaš – Virtus Bologna 90:94, Bayreuth – Oostende 87:71, Strasbourg – Promitheas 83:78.