Sejem Ambient Ljubljana spodbuja pomen oblikovanja kot ključnega elementa pri načrtovanju izdelkov, saj je prav industrijski oblikovalec tisti, ki odločilno vpliva na lastnosti izdelka, s tem pa tudi na njegovo konkurenčno prednost, je v nagovoru ob odprtju med drugim poudaril mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča. Na obeh sejmih se predstavlja skupno 234 podjetij iz 19 držav, na njih pa vse do nedelje, ko bosta zaprla vrata, pričakujejo več kot 32.000 obiskovalcev.

Nagrade petim najboljšim razstavljavcem

Gospodarsko razstavišče je podelilo nagrade petim najboljšim razstavljavcem – Top 5 za izdelke ali sistemske rešitve, ki najbolje združujejo funkcionalnost s tehnološko oziroma z likovno kakovostjo. Strokovna komisija je nagradila podjetje Pirnar za vhodno steno Theatrica oblikovalcev Romana Pirnarja in Ernesta Bevca, Ob današnjem odprtju 29. sejma pohištva in notranje opreme Ambient Ljubljana ter tretjega sejma Dom Plus pod skupnim sloganom Vse za dom so na Gospodarskem razstavišču podelili nagrade in priznanja za oblikovalske presežke.

Najboljši med najboljšimi je 3S design

Najvišje priznanje sejma Ambient – Top of the Top – med petimi nagrajenimi izdelki, ki jih je izbrala posebna komisija, je prejelo podjetje 3S design za 3S magnet Oblique. Komisija je svojo odločitev utemeljila z dejstvom, da izdelek OBLIQU enostavno rešuje temeljne probleme pohištva na vsem dostopen način. Rešitev oblikovalk spodbuja kreativno rabo fleksibilnega sistema malih pripomočkov.

Top ideje z inovativnimi oblikovalskimi rešitvami

Štiri nagrade za najbolj drzne in sveže ideje na letošnjih osmih Top idejah, borzi in razstavi domiselnih, inovativnih in kreativnih oblikovalskih rešitev mladih, perspektivnih arhitektov in oblikovalcev so si po odločitvi komisije zaslužili Studio Aino za arhitekturo in obrt, Atelje Mali za serijo lesenih izdelkov za omizje Black, Nina Koželj in Manca Kemperl za pohištvo Vulgaris. Nagrada za najlepši razstavni prostor na Top idejah je pripadla oblikovalcu Janu Petriču za mizico TRIIIS in obešalnik POOONTO BARCELONA.

Priznanje Društva oblikovalcev svetovni novosti Theatrica

Priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za Pohištvo leta 2018 je šlo v roke podjetju Pirnar za vhodno steno Theatrica, ki je svetovna novost. Vhod v stanovanjsko hišo ponuja transparentno rešitev v nasprotju z običajno blindiranimi vhodi, obenem pa zagotavlja vrhunsko varnost in zaščito z uporabo digitalne tehnologije. Zlato plaketo revije Naš dom pa je dobilo podjetje Inotherm za vrata iz serije Exlusiv 3D oblikovalca Toneta Šenka.