Za zakonodajni sveženj, ki ga je pripravil notranji minister Matteo Salvini iz skrajno desne Lige, je v zgornjem domu parlamenta v Rimu glasovalo 163 senatorjev, 59 jih je bilo proti, 19 jih je bilo vzdržanih. "Dekret Salvini, zgodovinski dan," je po potrditvi v senatu tvitnil Salvini.

Poslanci vladajočega populističnega Gibanja pet zvezd so iz protesta proti načrtovani zaostritvi priseljenske zakonodaje v postopku sprejemanja zakonodajnega svežnja vložili več deset amandmajev. Vlada je zato v torek to zakonodajo vezala na glasovanje o zaupnici, da bi pospešila postopek. Senatorji Gibanja pet zvezd so napovedali, da se bodo na današnjem glasovanju vzdržali, da koalicija ne bo razpadla.

Nova zakonodaja med drugim zaostruje pogoje za pridobitev dovoljenja za humanitarno zaščito, in sicer določa šest strogih kriterijev. Medtem ko jo je lani dobilo 25 odstotkov prosilcev za azil v Italiji, bo poslej ta status med drugim omejen na žrtve naravnih nesreč, tiste, ki nujno potrebujejo zdravniško pomoč ali tiste, ki so v Italiji storili "herojsko dejanje".

Tujci bodo lahko izgubili italijansko državljanstvo v primeru predstavljanja grožnje nacionalni varnosti

Nova zakonodaja tudi širi nabor kaznivih dejanj, zaradi katerih lahko begunci izgubijo pravico do azila v Italiji. Tako bodo lahko odvzeli dovoljenja za bivanje beguncem, za katere bodo ugotovili, da so zagrešili kaznivo dejanje, kot sta posilstvo ali trgovina z mamili. Osumljenim terorizma pa bodo lahko odvzeli italijansko državljanstvo.

Prosilce za azil bodo po novi zakonodaji namestili v večje sprejemne centre, v različnih delih države pa bodo le mladoletni migranti in begunci. Konec lanskega leta je bilo v sprejemnih centrih po Italiji 183.000 migrantov, trenutno jih je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP okoli 146.000.