Vsakdo, ki je vozil daljše število ur ali pa tudi samo kratkotrajne vožnje, se je srečal s lažjimi ali težjimi simptomi utrujenosti voznika. Utrujenost voznika je pogost, vendar izredno nevaren pojav, ki naj bi pomembno vplival tudi na število avtomobilskih nesreč. Ste vedeli, da so pri približno 50% prometnih nesreč zaradi zaspanosti za volanom, udeleženi vozniki, mlajši od 25 let? (vir: raziskava AMZS)

Prav z namenom, da bi ozaveščali o nevarnosti vožnje, kadar je voznik utrujen in opozorili na pomen počitka med vožnjo, so se v podjetju MOL Slovenija odločili, da podprejo Zavod Vozim in to sporočilo prenesejo vsem voznikom po Sloveniji. Zavod Vozim se že vrsto let zavzema pri mladih graditi varnost kot vrednoto, in s tem dolgoročno skrbeti za zdravo in zadovoljno življenje, njihove aktivnosti pa vključujejo tudi programe na področju preventive v prometu.

Ponujamo vam nekaj nasvetov za boj proti utrujenosti med vožnjo:

Vaš sopotnik

Ko vas sredi vožnje ujame utrujenost, pa naj si gre za krajšo ali daljšo pot, je najbolj priročna rešitev, da vaš sopotnik, v kolikor ga imate, prevzame vožnjo. Tako si lahko sami privoščite kratek spanec med potjo. Druga prednost sopotnika je, da vam s svojo družbo pomaga ostati buden.

Gorivo za telo

Tako kot vaš avto, tudi vaše telo potrebuje ustrezno gorivo. Zato vam svetujemo, da pred in med daljšo potjo z avtom ne jeste težkih obrokov, saj boste po njih postali utrujeni in zaspani. Kljub temu da lahko uživanje slaščic privede do začasnega dviga energije, boste potem, ko ta energija popusti, verjetno še bolj utrujeni kot prej.

Toda, kaj potem jesti? Hrana z nizkim glikemičnim indeksom, kot so sendviči iz polnozrnatega kruha, kava z mlekom ter sveže sadje in zelenjava, bodo vašo raven energije vzdrževali dlje časa, saj energijo sproščajo počasneje. Zato je dobro, če se med potjo ustavite v vam najbližjem Fresh Corner kotičku na izbranem MOL bencinskem servisu in si privoščite odlično kavo ali polnozrnat sendvič za na pot.

Zavedajte se svojih meja!

Kadar veste, da je pred vami dolga vožnja, poskusite noč pred tem spati, kolikor je le možno. Strokovnjaki priporočajo vsaj 7-urni spanec. Če se iz kakršnih koli razlogov niste uspeli dovolj naspati, lahko na kratko počivate pred samim pričetkom vožnje. Ne bojte se tudi počitkov med samo vožnjo. Naredite postanek in si odpočijte. Obrestovalo se bo!

Naravna energija

Vitamin B in C lahko ohranjata uravnoteženo raven energije. Vitamin C izboljša fizično vzdržljivost, ki pride prav, kadar morate dolge ure ostati osredotočeni. Vitamin B pa prispeva k dobremu vidu in pravilni funkciji živcev, kar je bistvenega pomena za voznike. Na izbranih bencinskih servisih MOL so v Fresh Corner ponudbi tudi sveže pripravljeni smoothiji in sveže iztisnjen pomarančni sok za takojšnjo vitaminsko osvežitev.

Varnost na cesti je ključna naloga prav vsakega posameznika. Zato kadar koli se počutite utrujeni in se težko osredotočate na promet in vožnjo, ne oklevajte in si vzamite odmor za počitek.